Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost sancționată de către Parlamentul European pentru incidentul din luna iulie, când a intrat în sala de plen purtând o botniță și a acuzat autoritățile de la Bruxelles de implicare în decesele survenite în timpul pandemiei de COVID-19.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat marți că Diana Șoșoacă va fi suspendată de la participarea la sesiunea plenară pentru o perioadă de 7 zile și nu va mai primi indemnizația zilnică în această perioadă.
Acțiunile eurodeputatei au fost văzute ca o provocare care a adus critici asupra sa, iar sancțiunea reflectă măsurile disciplinare aplicate în Parlamentul European pentru comportamente considerate nepotrivite.
„În conformitate cu regulile 10 şi 183 din regulamentul de procedură şi după ce am luat notă de observaţiile membrilor vizaţi am decis să impun o penalitate împotriva doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru perturbarea şedinţei din 18 iulie 2024, arătând un comportament neadecvat pe durata dezbaterii (…). Această penalitate presupune reţinerea indemnizaţiei zilnice pentru o perioadă de şapte zile şi o suspendare temporară de la participarea activităţilor din plenul PE pentru o perioadă de 7 zile cu începe de azi, 8 octombrie 2024, fără a prejudicia dreptul domniei sale de a vota în plen şi în conformitate cu standardele de conduită”, a declarat Roberta Metsola, la începutul activităţile PE, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
„Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, tocmai a anunțat penalizarea Dianei Șoșoacă pentru comportamentul inadecvat din ședința plenară din luna iulie, când a perturbat în mod repetat reuniunea Parlamentului. Penalitatea constă în suspendarea participării la sesiunea plenară a Parlamentului European pentru 7 zile și suspendarea indemnizației zilnice tot pentru 7 zile. În Parlamentul European, dacă încalci regulile și te faci de râs, vei fi întotdeauna sancționat”, a scris Siegfried Muresan, pe Facebook.
Diana Șoșoacă este o personalitate politică controversată din România, cunoscută pentru pozițiile ei radicale și implicarea activă în dezbaterile publice. Avocată de profesie, Șoșoacă a intrat în atenția publicului în 2020, când a fost aleasă senator pe listele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune politică cu o orientare naționalistă și conservatoare.
Cariera politică și activismul
De la începutul carierei sale politice, Diana Șoșoacă s-a remarcat prin discursuri vehemente și o atitudine sfidătoare față de autorități, în special în ceea ce privește măsurile legate de pandemia de COVID-19. A fost o voce puternică împotriva restricțiilor impuse de guvern și a campaniilor de vaccinare, organizând și participând la proteste anti-mască și anti-vaccin. Această poziționare i-a adus atât susținători, cât și critici, fiind percepută de unii ca o apărătoare a libertăților individuale, iar de alții ca o sursă de dezinformare și populism.
În 2021, Diana Șoșoacă a fost exclusă din partidul AUR din cauza unor conflicte interne și a refuzului de a respecta disciplina de partid. Cu toate acestea, și-a continuat activitatea politică ca senator independent, rămânând activă în spațiul public și mediatic.
Controverse și imagine publică
Șoșoacă este o figură polarizantă, fiind implicată în numeroase scandaluri și confruntări cu mass-media, colegii politicieni și autoritățile. Stilul său direct și adesea agresiv i-a adus o notorietate considerabilă, dar și o reputație de politician dificil de gestionat. A fost subiectul mai multor anchete jurnalistice și a avut numeroase conflicte legale, inclusiv plângeri depuse împotriva ei pentru comportamentul agresiv.
Un moment de maximă vizibilitate a fost atunci când a refuzat să poarte mască de protecție în Parlament și în alte spații publice, provocând reacții puternice și sancțiuni din partea autorităților. De asemenea, a fost implicată într-o serie de incidente cu jurnaliști, inclusiv unul în care a fost acuzată că a amenințat și agresat un reporter în timpul unei investigații jurnalistice.
Poziții politice
Pe lângă opoziția față de măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, Diana Șoșoacă promovează un naționalism fervent, criticând influențele externe asupra politicilor românești și susținând o întoarcere la valorile tradiționale. A fost, de asemenea, o voce împotriva implicării României în structurile internaționale, precum Uniunea Europeană și NATO, și a cerut o politică externă mai independentă.
CITEȘTE ȘI – Diana Șoșoacă nu va putea candida la alegerile prezidențiale 2024