Diabet – ce fructe trebuie să eviți?

Photo of author

By Ramona Fustos

Atunci când suferi de diabet, este esențial să îți urmărești îndeaproape nivelul de zahăr din sânge, iar o mare parte din acest lucru implică o alimentație corectă. Anumite fructe, din cauza conținutului lor de zahăr, ar trebui evitate pentru a ajuta la gestionarea acestei afecțiuni. Află care sunt acestea.

Diabetul este o boală autoimună care afectează aproape milioane de persoane. Afecțiunea se caracterizează prin hiperglicemie cronică, adică un exces de zahăr în sânge, ceea ce duce la niveluri excesiv de ridicate de glucoză. Deși există tratamente din ce în ce mai eficiente care le permit diabeticilor să trăiască zilnic cu această boală, tratamentul presupune și o alimentație echilibrată. Aceasta include fructele, care sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul de zahăr din sânge. Iată câteva fructe pe care trebuie să le eviți, mai ales dacă ai diabet.

Ce fructe trebuie să eviți dacă ai diabet?

Calcularea nivelului de zahăr este esențială pentru persoanele cu diabet. De fapt, unele alimente, inclusiv fructele, pot conține niveluri excesive de zahăr care ar putea provoca hiperglicemie. Cu toate acestea, deși se spune că este mai bine să le evitți, acest lucru nu înseamnă că sunt interzise sau rele. Fructele cu un indice glicemic ridicat pot provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acestea includ:

-bananele

-mango

-ananasul

– stafidele

-pepenele galben.

Aceste fructe trebuie consumate cu moderație. Cu titlu de comparație, o banană conține 20,50 g de zahăr la 100 g, în timp ce limita autorizată este de 11 g sau mai puțin la 100 g.

Care este cantitatea ideală de fructe pentru diabetici?

Nu trebuie să ne reamintim că fructele au multe beneficii pentru sănătate. Și de aceea, autoritățile sanitare recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi, indiferent dacă ai sau nu diabet. Cu toate acestea, persoanele cu diabet ar trebui să înjumătățească această cantitate, cu trei porții de legume și două de fructe. Fructele sunt mult mai bogate în calorii și zaharuri decât legumele. De asemenea, este recomandabil să distribui aceste porții de-a lungul zilei. În acest fel, poți evita urcarea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, care nu este bună pentru sănătate.

Cum ar trebui să mănânci fructe dacă ai diabet?

Indiferent de tipul de diabet pe care îl ai, în general este recomandabil să consumi fructe crude mai degrabă decât prelucrate. Piureurile, compoturile, gemurile, sucurile și siropurile au un indice glicemic mult mai ridicat. De asemenea, este important să reții că, cu cât fructul este mai copt, cu atât conținutul său de zahăr este mai mare. Acest lucru este valabil în special în cazul bananelor.

Diabet: când poți mânca fructe?

Pentru a menține glicemia și nivelul de insulină sub control, este recomandabil să repartizezi porțiile de fructe pe parcursul zilei. De exemplu, un fruct la micul dejun, unul la prânz și unul la gustare. În plus, cel mai bine este să mănânci fructe la sfârșitul mesei. Acest bun obicei va permite organismului să digere fructele în același timp cu celelalte alimente, astfel încât nivelul glucozei să crească mai lent și să se evite un nivel ridicat de glicemie.