Tulburări digestive, lipsa de energiei, probleme cu pielea…acesta ar putea fi un semn că organismul tău a acumulat prea multe toxine. Pentru a te ajuta să elimini mai ușor toxinele și impuritățile din organism, o cură de detoxifiere este esențială.
Ficatul joacă un rol esențial în organism, eliminând toxinele în același mod ca și rinichii, plămânii, intestinele și pielea. Cu toate acestea, acest organ al sistemului digestiv încetinește în timpul iernii și acumulează toxine. Iar asta este o problemă deoarece ficatul este cel care ne menține sănătoși. Fiind cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul îndeplinește o serie de funcții, cum ar fi stocarea și asimilarea substanțelor nutritive și a vitaminei, asigură producția bilei și metabolizarea alcoolului și a tuturor alimentelor provenite din alimente și medicamente. De aceea, este bine să eviți supraîncărcarea ficatului, deoarece aceste deșeuri ar putea ajunge în sânge.
Detoxifierea ficatului: de ce să faci una și care sunt beneficiile?
Din cauza stilului nostru de viață actual și a substanțelor pe care le consumăm, ficatul nu își mai îndeplinește la fel de eficient rolul de filtrare și se îmbolnăvește în timp. Acest lucru se poate datora mai multor factori precum:
- o alimentație dezechilibrată (alimente cu prea mult zahăr, prea multe grăsimi, consum de produse rafinate sau procesate) ;
- consumul excesiv de alcool
- fumatul
- un stil de viață sedentar
- poluarea urbană
- administrarea anumitor medicamente.
Pe termen lung, un ficat bolnav poate duce la boli hepatice, ciroză sau cancer la ficat. Detoxifierea ficatului și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt, prin urmare, esențiale dacă dorești să te menții sănătos. În plus, datorită drenajului hepatic, veți putea să îți îmbunătățești digestia, nivelul de energie și starea de spirit.
Când se realizează detoxifierea ficatului?
Spre deosebire de alte organe, ficatul nu prezintă simptome clare atunci când se îmbolnăvește. Spre exemplu, afecțiuni precum steatoza, fibroza sau ciroza, care afectează ficatul, nu prezintă simptome decât atunci când boala este într-un stadiu avansat. Oboseala fără motiv, alături de un aspect nesănătos al pielii, greața pot fi simptome ale unui ficat slăbit. În acest caz, ficatul are nevoie de ajutor. Acest ajutor apare sub forma unei cure de detoxifiere care să curețe ficatul și care poate reprezenta debutul unei vieți sănătoase.
Cele mai bune alimente pentru detoxifierea ficatului
În timpul iernii, organismul tău este pus la încercare între mesele bogate și copioase și încetinirea organelor responsabile de eliminarea deșeurilor. De aceea, o cură naturală de detoxifiere la începutul primăverii ajută la eliminarea exceselor. Pentru a face plinul de energie și vitalitate și pentru a-ți curăța ficatul, iată alimentele pe care trebuie să te concentrezi (timp de 2 până la 3 săptămâni):
Alimente bogate în fibre (fructe și legume proaspete, de preferință cereale integrale organice) ;
legume crucifere (broccoli, conopidă, varză kale, varză de Bruxelles, etc.) ;
- anghinare;
- spanac ;
- topinambur;
- fructe roșii (afine, coacăze negre, zmeură etc.);
- nuci;
- suc de lămâie;
- ciocolată neagră ;
- brânză de capră;
- ghimbir.
Pe lângă aceste alimente, ideale pentru stimularea ficatului, poți profita și de anumite plante disponibile sub formă de ceaiuri de plante, frunze uscate sau capsule. Îți recomandăm ciulinul de lapte, ridichea neagră, păpădia, și menta, toate remedii bine cunoscute de bunicile noastre. O infuzie de rozmarin, mentă, fenicul, anason, lemn dulce sau chiar cimbru este, de asemenea, foarte eficientă pentru drenarea ficatului în mod natural.