Detoxifiere după sărbători – uită de ea, este un mit: pentru a scăpa de excese, concentrează-te mai degrabă pe aceste tipuri de alimente

Photo of author

By Ramona Fustos

Odată încheiate festivitățile de Crăciun sau Revelion, multe persoane pornesc cu capul înainte într-o detoxifiere menită să le scape de excese. Dar este aceasta cu adevărat necesară pentru a ușura și purifica organismul? Iată răspunsul.

Mesele de Crăciun și de Revelion s-au încheiat. Înainte de revenirea iminentă a Paștelui sau a sezonului estival, cei obsedați de cântar și de cât de strânși sunt în pantaloni își trag sufletul. Și profită de ocazie pentru a se răsfăța cu ceea ce ei numesc o „cură de detoxifiere” din sucuri de legume și ceaiuri de plante.

Detoxifiere – un proces care are loc în mod natural prin organism

În realitate, această acțiune uneori aventuroasă este „detox” doar cu numele. „Detox” în sine nu înseamnă nimic. Detoxifierea se produce în mod natural prin organism, prin rinichi, ficat și plămâni, cele trei organe emițătoare ale corpului.

Organismul nostru reacționează la contactul cu toxinele prin producerea de compuși care favorizează detoxifierea și eliminarea.

Uită de ceaiurile din plante sau de monodietă cu alimente fals detoxifiante. Organismul este suficient de bine echipat pentru a scăpa de ceea ce îl blochează (cum ar fi excesul de grăsimi sau de zahăr în timpul sărbătorilor). Pe de altă parte, este adevărat că anumite alimente pot facilita digestia (în special grăsimile) și golirea stomacului.

Consumă alimente care facilitează digestia – Ce ar trebui să alegi?

Fructele citrice

De ce sunt utile: Toate alimentele cu gust foarte acid și care conțin acizi organici, precum lămâile și citricele în general, stimulează golirea stomacului și producția de bilă de către ficat, care ajută la digerarea grăsimilor. De asemenea, acestea vor îmbunătăți contracția vezicii biliare și, prin urmare, vor ajuta procesul de digestie.

Sfatul expertului: ia în considerare sucul de lămâie. Fără a fi detoxifiant, acesta va stimula producția de bilă și golirea stomacului. Poți pune puțin suc de lămâie în ceai, adăugă-l la un suc de citrice sau amestecă-l într-o salată”.

Legume și fructe în general

De ce sunt utile: Fructele și legumele ajută la digestie, dar nu este vorba de detoxifiere. Ele ajută la menținerea corpului hidratat și promovează o dietă echilibrată.

Sfatul expertului: nu consuma mai mult de două-trei porții de fructe pe zi.

Și în ceea ce privește legumele, acordă atenție cantităților: nu mai mult de 200g până la 300g de legume pe masă. Contrar credinței populare, legumele și fructele nu pot fi consumate cât de mult dorești. Stomacul are o capacitate de 1 până la 1,5 litri, dar dacă nu revenim la obiceiul de a mânca cantități normale după sărbători și mâncăm în exces chiar și alimente precum legumele, stomacul va avea tendința de a se extinde la 2 sau chiar 3 litri, avertizează Nathalie Negro.

3 legume recomandate în special pentru digestia lentă

Dacă digestia este un pic lentă și capricioasă și vezica biliară are probleme în a se contracta, anumite alimente ies în evidență:

Anghinarea: bogată în fibre, care ajută la reglarea tranzitului, și în potasiu, ceea ce o face deosebit de diuretică. Iarna, se consumă la conservă.

Ridichea neagră: compușii săi sulfuroși conferă acestei legume de iarnă un efect stimulator asupra vezicii biliare și ficatului.

Fenicul: această legumă este adesea folosită în ceaiuri de plante pentru proprietățile sale digestive.

Bea mai multă apă

Nu ne gândim la asta atât de mult iarna, dar hidratarea rămâne un element-cheie pentru o bună eliminare. A bea cantități mici în mod regulat ajută la eliminarea excesului de deșeuri proteice după mesele festive.  Pentru a ajuta organismul să funcționeze corect, obișnuiește-te să bei 2 litri de apă în fiecare zi.