Desecretizare CSAT. Statele Unite urmăresc cu mare atenție desfășurarea alegerilor din România, exprimându-și îngrijorarea cu privire la implicarea Rusiei în activități cibernetice menite să afecteze procesul electoral.
Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului de Stat, SUA subliniază că alegerea liderilor este o decizie exclusivă a poporului român, iar americanii nu vor interveni în acest proces. Cu toate acestea, Washingtonul consideră esențial ca integritatea scrutinului să fie protejată.
„Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind interferența Rusiei în procesul electoral din România este alarmant. Acuzațiile referitoare la atacurile cibernetice trebuie investigate în detaliu pentru a garanta corectitudinea votului”, se precizează în comunicat.
Statele Unite au reafirmat aprecierea pentru România ca partener de încredere în NATO și Uniunea Europeană, subliniind că eforturile depuse de București pentru a consolida legăturile transatlantice nu trebuie subminate de influențe externe. „Orice încercare de a îndepărta România de alianțele sale occidentale ar avea consecințe grave asupra cooperării noastre în domeniul securității și ar putea afecta climatul investițional american în România”, avertizează oficialii americani.
Comunicatul subliniază, de asemenea, importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări, menționând progresele în cooperarea economică, securitate și eliminarea vizelor. „Prin acest parteneriat, am realizat pași importanți pentru securitatea și prosperitatea cetățenilor noștri. Vom continua să colaborăm pentru a ne proteja națiunile și valorile comune”, conchide Departamentul de Stat.
Această poziție fermă a SUA evidențiază angajamentul american de a sprijini democrația și stabilitatea în România, în contextul amenințărilor externe care încearcă să destabilizeze procesul electoral și alianțele sale internaționale.
Documente desecretizate
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Ieri (n.r. 3 decembrie 2024), sub presiunea parlamentarilor europeni, reprezentanții TikTok au recunoscut că au eliminat abia la cinci zile după primul tur al alegerilor prezidențiale din România două rețele care promovau ilegal candidatura lui Călin Georgescu.
„Ca să înţeleagă toată lumea: aceasta a fost metoda de lucru a Rusiei înainte de a intra cu trupe pe teritoriul Ucrainei. Şi aici cred că ar trebui să ne punem un mare semn de întrebare. Exact asta a fost metoda de lucru a Rusiei. Bine că s-a desecretizat. Putea să se întâmple mai devreme un pic, poate chiar mai devreme de turul întâi, că nu cred că au aflat doar acum. Ştiu că erau foarte mulţi moderatori, cei mai mulţi din Europa, care acţionau pe zona România în campania electorală. Şi practic toată avalanşa asta de mesaje pe TikTok ale domnului Georgescu s-a intensificat masiv înainte cu două săptămâni şi am înţeles că a şi costat un milion de euro, adică nu zero lei, cât spunea până acum”, a afirmat Elena Lasconi, după desecretizarea documentelor.
„Acum au început să-şi schimbe tactica şi să apară diferite persoane care fac live-uri pe TikTok, pentru că e şi acolo un algoritm special şi pentru fiecare like primesc bani, cred că 5 lei pe like, ceva de genul acesta, doar pentru că îi fac campanie. Eu cred că nu eram în această situaţie şi s-ar putut să nici nu fi candidat acest domn dacă instituţiile statului îşi făceau treaba înainte. Dar acum nu mai trebuie să luăm despre trecut. Avem o problemă foarte gravă. Acum suntem în situaţia în care avem de ales între Rusia sau Uniunea Europeană. Este foarte simplu: avem un candidat care îl idolatrizează pe Putin. Avem reacţiile, Dughin, Medvedev, care sunt absolut îngrozitoare, să le reamintim oamenilor, că noi nu existăm ca naţiune şi că România va fi la alţii. Sunt foarte grave, dar atunci când avem o problemă gravă nu ne plângem, începem să găsim soluţii. Cea mai importantă este duminică. Ce alegem, Rusia sau Uniunea Europeană?”, a adăugat Elena Lasconi.
CITEȘTE ȘI – Cine este Corneliu Zelea Codreanu