Decizia e luată! Mircea Geoană va candida la președinție

Photo of author

By Alexandru Stancu

mircea geoană

Mircea Geoană a declarat, în cadrul emisiunii „Briefing” de la Digi 24, că a luat deja o decizie la nivel personal cu privire la o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din România.

Cu toate acestea, Geoană a subliniat că va face un anunț oficial în acest sens doar după ce își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO, ceea ce se va întâmpla „în perioada imediat următoare.” Această declarație a venit într-un moment în care speculațiile cu privire la o posibilă candidatură a lui Geoană la președinție au crescut în intensitate.

„La nivel personal decizia mea este luată, la nivel politic și instituțional, trebuie să respect regula jocului la NATO și anunțul formal și oficial o să îl fac în momentul în care îmi termin mandatul (la NATO) și acest lucru se va termina în perioada imediat următoare”, a declarat Mircea Geoană.

După căderea regimului comunist în 1989, România a traversat o perioadă de tranziție spre democrație, iar funcția de președinte al țării a jucat un rol crucial în această tranziție. Iată o scurtă prezentare a președinților României de după 1989:

  1. Ion Iliescu (1989–1996)
    Ion Iliescu a fost primul președinte al României post-comuniste, ocupând funcția din decembrie 1989 până în noiembrie 1996. A fost un lider important în perioada de tranziție, fiind implicat în evenimentele Revoluției din 1989 care au dus la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu. În timpul mandatului său, Iliescu a condus țara printr-o perioadă de reforme economice și politice, dar și de turbulențe sociale.
  2. Emil Constantinescu (1996–2000)
    Emil Constantinescu, lider al Convenției Democratice, a fost ales președinte în 1996, marcând prima schimbare de putere democratică din România post-1989. Mandatul său a fost caracterizat de eforturi de reformă și de integrare a României în structuri internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană și NATO. Cu toate acestea, președinția sa a fost marcată de dificultăți economice și de conflicte politice.
  3. Ion Iliescu (2000–2004)
    Ion Iliescu a revenit la putere în 2000, în urma alegerilor câștigate de Partidul Social Democrat. Al doilea mandat al său a fost marcat de continuarea reformelor economice și sociale, dar și de preocupări legate de corupție și instabilitate politică. Iliescu a avut un rol important în pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană.
  4. Traian Băsescu (2004–2014)
    Traian Băsescu, fost primar al Bucureștiului, a câștigat alegerile din 2004 și a fost ales președinte pentru două mandate consecutive. În timpul mandatului său, Băsescu a fost un susținător ferm al reformelor, al integrării europene și al luptei împotriva corupției. A avut o relație tumultuoasă cu Parlamentul și cu alți lideri politici, ceea ce a dus la două tentative de suspendare din funcție.
  5. Klaus Iohannis (2014–prezent)
    Klaus Iohannis, fost primar al Sibiu, a câștigat alegerile prezidențiale din 2014 și a fost reales în 2019. În mandatul său, Iohannis a pus accent pe consolidarea statului de drept, lupta împotriva corupției și consolidarea relațiilor internaționale ale României. De asemenea, a avut un rol important în promovarea reformelor judiciare și în gestionarea crizelor politice și sanitare.

Fiecare președinte al României post-1989 a avut un impact semnificativ asupra direcției țării, contribuind la transformarea României într-o democrație funcțională și într-un membru activ al comunității internaționale.

VEZI ȘI – FCSB pierde cu Hermannstadt. Gigi Becali reacționează dur