De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti?

Photo of author

By Ramona Fustos

Te-ai întrebat vreodată de ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti? Din motive de gust și de sănătate, este adesea recomandat să clătești puțin orezul de mai multe ori în apă curată înainte de a-l găti. Dar este acest lucru cu adevărat esențial? Îți spunem chiar acum.

De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti?

Orezul, unul din cele mai importante tipuri de cereale, este dieta de bază a multor oameni din întreaga lume. Boabele sale sunt cunoscute pentru faptul că sunt ușor de digerat deoarece nu conțin gluten. De asemenea, orezul este o sursă excelentă de energie, o sursă de carbohidrați rapizi, „necesari pentru refacerea glicogenului muscular după un efort fizic”.

Iar pentru a-l consuma corect, „trebuie spălat de mai multe ori sub apă, până când curge limpede”, ne recomandă specialiștii, „mai ales că boabele de orez pot păstra urme de reziduuri precum iarbă, praf etc”. Dar asta nu e tot.

Așadar, fie că este alb, roșu sau integral, orezul trebuie spălat. Dar din ce motive de sănătate și nutriție?

Reziduuri, micotoxine, arsenic, o spălare utilă

Deoarece orezul este o cereală cultivată în apă, este corect și adecvat să fie spălat pentru a scăpa de depunerile de praf precum și de micile deșeuri care s-au putut acumula pe parcursul procesului de pre-comercializare: insecte, pietre mici și „bucăți de coajă rămase în urma procesului de decorticare”, informează specialiștii.

Pentru specialistul în nutriție, spălarea este esențială pentru a scăpa de micotoxine, „toxine naturale eliberate de bacterii și anumite mucegaiuri care pot acționa, chiar și în cantități mici consumate, pentru a provoca inflamații intestinale și prezența de mucegaiuri în intestine, în special la persoanele fragile (imunocompromise, boli intestinale etc.)”.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază, de asemenea, că efectele pot fi imediate, „cum ar fi o intoxicație acută”, sau pe termen lung, inclusiv „deficit imunitar sau cancer”.

Spălarea orezului

Clătirea este unul dintre cei mai importanți pași în pregătirea orezului. Ai nevoie doar de apă rece. Începe prin a măsura cantitatea de orez de care ai nevoie pentru rețeta ta. Apoi pune orezul într-un recipient mare, cum ar fi un bol sau o sită fină. Clătește orezul în apă rece, amestecând ușor cu mâinile. Vei observa că apa devine tulbure pe măsură ce amidonul și impuritățile sunt eliminate. Scurge apa tulbure și repetă acest proces de clătire până când apa devine mai limpede, ceea ce poate dura 2 sau 3 spălări sau chiar mai mult, în funcție de calitatea orezului. Odată ce apa este relativ limpede, scurge bine orezul folosind o sită fină sau înclinând recipientul pentru a permite scurgerea apei.

Gătirea orezului

Odată ce orezul a fost clătit, este timpul să îl gătești. Este foarte important să folosești raportul corect de apă la orez. În general, pentru orezul alb, ai nevoie de 1,5 până la 2 ori mai multă apă decât orez. Pentru orezul brun sau basmati, este posibil să ai nevoie de ceva mai multă apă. Ai aceeași grijă cu timpii de gătire. Asigură-te că nu gătești prea mult orezul. Acesta trebuie să fie fraged, dar ușor ferm, iar fiecare bob trebuie să fie distinct. Odată fiert, folosește o furculiță pentru a desface ușor boabele. Acest lucru îl va face mai ușor și mai puțin compact.

Obținând obiceiul de a-ți spăla orezul crud și urmând aceste câteva reguli de gătit, ar trebui să obții un orez gătit perfect, gustos, care nu se lipește de niciun fel de mâncare.