Prebioticele, ca și probioticele, sunt esențiale pentru menținerea unei flore intestinale echilibrate. Regăsite în fibrele din fructe, legume și cereale, ele hrănesc bacteriile bune și susțin sănătatea digestivă.
De ce sunt prebioticele la fel de importante ca probioticele?
Probioticele și prebioticele cresc numărul de microorganisme benefice și reduc populația celor care ar putea fi dăunătoare.
Dar, pentru a menține o floră intestinală sănătoasă, probioticele sunt esențiale. Probioticele sunt microorganisme vii găsite în intestine care reglează echilibrul bacterian. Probioticele se găsesc în iaurturi, alimente fermentate precum kefirul sau kombucha, anumite brânzeturi (brânzeturi tari precum comté sau cantal, brânzeturi albastre, coaja brânzeturilor moi precum munster sau camembert…) și produse derivate din soia precum tempeh sau miso.
Dar prebioticele sunt la fel de importante pentru a avea grijă de microbiota ta în fiecare zi. De fapt, prebioticele sunt molecule cu care se hrănesc bacteriile «bune» din intestinele noastre. Prin urmare, consumul lor contribuie, de asemenea, la sănătatea microbiotei intestinale și, în consecință, la a noastră! Moleculele prebiotice se găsesc în special în alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele.
Probioticele, ca și prebioticele, sunt deci deosebit de utile în caz de dezechilibru al florei intestinale. Ele cresc numărul microorganismelor benefice și reduc populația celor care ar putea fi dăunătoare.
Unde pot găsi prebiotice în alimentația mea?
Fibrele sunt o sursă excelentă de prebiotice. Aceste mici ajutoare pot fi găsite în legume, produse cerealiere, nuci și semințe, suplimente prebiotice și fibre solubile numite inulină. După cum sugerează și numele, fibrele solubile se dizolvă în apă. Inulina se găsește în multe plante și legume, cum ar fi sparanghelul, usturoiul, prazul, ceapa, roșiile și anghinarea.
Pentru a adăuga mai multe prebiotice în dieta ta se recomandă să adaugi anumite alimente precum cereale integrale, mere, usturoi, banane, sparanghel, praz, legume rădăcinoase, fasole, năut, ceai verde, nuci și semințe. Acest lucru va crește șansele de a te bucura de o floră intestinală sănătoasă și echilibrată.
Prebioticele se găsesc în mod natural în alimentele bogate în fibre. Pentru a crește aportul alimentar de prebiotice, concentrează-te asupra fructelor și legumelor proaspete, cerealelor și leguminoaselor. Alimentele care conțin cele mai multe prebiotice sunt: sparanghelul, bananele, usturoiul, ceapa, prazul, anghinarea (în special partea de jos), salcâmul, topinamburul, leguminoasele, ovăzul, orzul, grâul și multe altele.
Unele alimente industriale sunt îmbogățite cu prebiotice, cum ar fi anumite tipuri de pâine pentru sandvișuri, cerealele pentru micul dejun, laptele pentru sugari, sucurile de fructe și anumite produse lactate. O altă modalitate eficientă de a te bucura de beneficiile prebioticelor și de a optimiza acțiunea probioticelor intestinale este administrarea unui supliment alimentar care le conține.
Cum te poți bucura de beneficiile prebioticelor în mod simplu și eficient?
Nu putem sublinia îndeajuns faptul că o alimentație variată, echilibrată și bogată în fibre este una dintre cheile menținerii sănătății. Însă, uneori, acest lucru nu este suficient pentru a menține o floră intestinală sănătoasă. Administrarea anumitor medicamente, în special a antibioticelor, poate distruge sau cel puțin altera flora. Aceasta trebuie atunci reconstituită cu probiotice administrate pe cale orală.
După această completare, este utilă utilizarea unui supliment alimentar pe bază de prebiotice. Acesta consolidează noua populație probiotică din microbiotă și încurajează creșterea acesteia.