De ce sunt mereu obosit? Câteva motive

Photo of author

By Ramona Fustos

Te întrebi de ce ești mereu obosit? Zi după zi, simți o oboseală care pare insurmontabilă. De ce persistă? Poate că nu dormi suficient? Dar ar putea exista și alte cauze ale oboselii tale, și este vital să le identifici pentru a o putea depăși. Iată câteva motive pentru care s-ar putea să te simți obosit.

1. De ce sunt mereu obosit? – Sindromul oboselii cronice

Contrar credinței populare, sindromul oboselii cronice, cunoscut și sub numele de encefalomielită mialgică (EM), este o boală foarte reală care afectează aproximativ 600.000 de persoane.

Acest sindrom apare atunci când oboseala inexplicabilă a fost prezentă timp de cel puțin 6 luni și afectează diverse aspecte ale vieții tale, cum ar fi relațiile interpersonale, anxietatea sau problemele cognitive, cum ar fi memoria și concentrarea.

2. De ce sunt mereu obosit? – Lipsa de somn

Logic, spui tu? Dar calitatea și durata nopților tale sunt adesea unul dintre principalele motive pentru care îți este greu să te trezești și te simți somnoroasă în timpul zilei.

Chiar dacă te culci la o oră rezonabilă, odihna ta poate fi perturbată de una dintre numeroasele tulburări de somn existente care mănâncă din timpul prețios de care corpul tău are nevoie pentru a-și reîncărca bateriile.

3. O boală

De la infecții virale și bacteriene la boli tăcute, multe probleme de sănătate ar putea fi, de asemenea, la originea oboselii tale. În timp ce gripa și răceala te vor ține la pământ pentru câteva zile, alte afecțiuni mai grave ar putea să secătuiască toată energia. Mai mult, ar putea să transforme oboseala într-un simptom.

De la diabet și boli de inimă la infecții ale tractului urinar și cancer, lista poate continua. Dar, mai presus de toate, înainte de a sări la concluzii, consultă un profesionist din domeniul sănătății!

4. Hormonii și alte afecțiuni feminine

Dacă hormonii ți-au jucat feste? Tulburările tiroidiene, cauzate de o neregulă în producția de hormoni, duc foarte des la oboseală intensă. Iar această tulburare nu face discriminări, deoarece este întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, deși femeile sunt mai frecvent afectate.

Nu este neobișnuit ca femeile să se simtă mai obosite decât de obicei în timpul fazei luteale. Adică în cele două săptămâni care preced menstruația, când în organism se acumulează cantități mari de progesteron.

Apoi, în timpul fazei menstruale, unele femei se pot confrunta cu slăbiciune cauzată de pierderea abundentă de sânge și de globule roșii, ceea ce poate duce la anemie.

În cele din urmă, dacă femeile însărcinate se simt, de asemenea, foarte obosite, în special în timpul primului trimestru, este pur și simplu pentru că trebuie să apeleze la resurse considerabile pentru a face placenta.

5. Deficitul de fier sau alimentația deficitară

Și nu trebuie să ai menstruații abundente pentru a avea deficiență de fier. Pentru a remedia situația și a-ți crește nivelul de globule roșii, este indicat să incluzi în mesele tale alimente bogate în fier, precum carnea, peștele și leguminoasele.

Dacă nu suferi de o deficiență, oboseala ar putea fi totuși rezultatul unor obiceiuri alimentare deficitare. Este posibil ca organismului să îi lipsească vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a funcționa corect. Sau, este posibil ca conținutul meselor să nu corespundă cerințelor. Organismul va trebui atunci să apeleze la rezervele sale alegându-și prioritățile, lăsând în urmă anumite funcții.

Un mic dejun consistent îți va oferi un bun început de zi, un prânz plin de proteine îț va da energie, iar o cină ușoară, ușor de digerat, te va ajuta să dormi bine.