De ce nu trebuie să amesteci roșiile cu castraveții, conform specialiștilor

Photo of author

By Ramona Fustos


De ce nu trebuie să amesteci roșiile cu castraveții? Te-ai întrebat vreodată acest lucru? Vara este ocazia perfectă pentru a găti salate delicioase și proaspete. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează cu privire la anumite alimente care nu s-ar potrivi bine atunci când se află în același preparat. Iată care sunt acestea și de ce.

Cu căldura verii prezentă, este greu să mănânci altceva decât preparate ușoare, în fruntea cărora se află salatele de legume, fără doar și poate. Acolo punem adesea roșii, brânză feta, mozzarella, măsline sau chiar castraveți. Și, de fapt, aici este unde poți greși. Într-adevăr, nutriționiștii au dezvăluit recent că asocierea roșiilor și castraveților pe aceeași farfurie ar trebui evitată pentru sănătatea noastră. Dar la ce se datorează acest lucru? Iată ce spun experții.

Roșii și castraveți: fructe cu numeroase beneficii

Dacă nu știai încă, roșia și castravetele fac parte din familia fructelor. În acest sens, ele sunt pline de numeroase beneficii pentru sănătate. Bogate în apă, ele favorizează hidratarea corpului, în special vara când avem tendința de a pierde multă apă din cauza transpirației. De partea ei, roșia este o excelentă sursă de antioxidanți, în special de licopen, recunoscut pentru acțiunea sa în prevenirea anumitor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare. Ea conține, de asemenea, vitamina C, potasiu și fibre, contribuind astfel la buna funcționare a sistemului imunitar și la sănătatea digestivă.

Castravetele este un fel de aliment preferat al farfuriilor sănătoase și de slăbire. Este crocant, ultra-proaspăt, ușor, hidratant și clar vedeta salatelor de vară. Este plin de apă (peste 95%), fibre, potasiu și conține vitamina K. Este plin de apă (peste 95%), fibre, potasiu și conține vitamina K.

Castravetele, este de asemenea un aliment care se distinge prin puterile sale diuretice și drenante datorită conținutului său ridicat de apă. Aduce vitaminele K și C, contribuind la soliditatea oaselor și la menținerea unei bune tensiuni arteriale. Sărac în calorii, facilitează digestia, calmează pielea și ajută la combaterea stresului. Bogată în minerale, ajută de asemenea la eliminarea toxinelor și susține funcția renală.

De ce nu trebuie să amestecăm castraveții cu roșiile?

Deși separat, aceste două fructe aduc numeroase beneficii organismului. Mai mulți medici și nutriționiști afirmă că este mai bine să nu asociezi castraveți și roșii în aceeași farfurie, și în special pentru persoanele care au un sistem digestiv sensibil. Într-adevăr, conform nutriționistei și dieteticianului Tanya S. Kapoor, „castraveții sunt bogați în minerale care ajută la menținerea hidratării, dar au și o caracteristică care interferează cu absorbția vitaminei C”. Astfel, consumul simultan al ambelor poate, potrivit ei, perturba asimilarea nutrienților și încetini digestia, provocând balonări și disconfort abdominal.

În plus, Dr. Raphaël Perez reamintește că „castraveții, compuși din peste 95% apă, se digeră rapid, în timp ce roșia, mai fibrosă, necesită un timp de digestie mai lung”. Această diferență creează o fermentație excesivă în stomac, responsabilă pentru gaze și disconfort la unii indivizi. Cu toate acestea, nimic nu indică faptul că trebuie să încetezi să le consui, doar că este mai bine să le mănânci la mese diferite sau în momente diferite ale zilei.