Senzația de frig sau de cald variază în funcție de fiecare individ, de sex, vârstă, stil de viață, dietă și stare de sănătate. Senzația de frig într-o atmosferă rece este, desigur, o reacție normală a organismului, care își mobilizează capacitățile de termoreglare pentru a rezista. Dar pentru unele persoane, senzația de frig este constantă, indiferent de temperatură, și inconfortabilă. Există modalități de a preveni acest lucru dacă cunoști cauza sau cauzele senzației de frig.
Senzația de frig atunci când termometrul arată minus 10 grade Celsius este perfect normală, însă senzația de frig pe tot parcursul anului este un semn că ceva nu este în regulă. Află de ce îți este frig tot timpul și ce poți face rapid în această privință:
Nu bei suficientă apă
Temperatura corpului nostru este reglată în parte de apa pe care o ingerăm. Atunci când suntem deshidratați, suntem mai sensibili la frig. Așa că nu uita să bei 1,5 litri de apă pe zi și, dacă este posibil, băuturi calde sau supe care te vor încălzi rapid.
Ești epuizat
Trebuie să te odihnești din când în când, deoarece oboseala face ca temperatura corpului tău să scadă. Așa că învață să delegi și nu ezita să tragi un pui de somn în timpul zilei.
Este greu pentru organism să lupte pe toate fronturile. Oboseala și dezechilibrele aferente reduc rezistența la frig și capacitatea de a menține o temperatură adecvată a corpului. Printre cauzele comune ale oboselii se numără lipsa somnului, stresul, carența de fier și dependența de cofeină sau alcool. Acești factori pot afecta în mod direct funcționarea sistemului nervos și, în consecință, senzațiile corpului, inclusiv reglarea temperaturii.
Nu dormi suficient
Atunci când nu dormi suficient, hipotalamusul din creierul tău încetinește. Acesta reglează temperatura corpului nostru. Deci, atunci când ești lipsit de somn, ești mai sensibil la frig.
În plus, chiar înainte de a merge la culcare, temperatura corpului scade în mod natural, iar organismul încetinește. Așadar, dacă simți frig în fiecare seară după cină, este absolut normal: este pur și simplu un semn că este timpul să mergi la culcare!
Îți lipsește fierul
Senzația de frig în cea mai mare parte a timpului ar putea fi cauzată de o deficiență de fier. Fără fier, corpul nostru obosește ușor, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului. Așadar, consumă alimente bogate în fier, cum ar fi carnea și peștele.
Anemia este o afecțiune caracterizată printr-o lipsă de hemoglobină, o proteină prezentă în celulele roșii din sânge care este utilizată pentru a transporta oxigenul în organism. Atunci când organismului îi lipsește hemoglobina, acesta are dificultăți în a distribui suficient oxigen către mușchi și țesuturi. Acest efect poate fi recunoscut prin diverse semnale, inclusiv o senzație de frig.
Glanda ta tiroidă îți joacă feste
Glanda tiroidă din gâtul tău secretă hormoni și acționează ca un regulator al temperaturii. Dacă simți în mod constant o senzație de rece sau că îți esteprea rece, este posibil să suferi de hipotiroidism.
Ești sub greutatea ideală
Faptul că îți este mereu frig s-ar putea datora indicelui tău scăzut de masă corporală. E drept, pentru că atunci când suntem slabi, ne lipsește grăsimea. Iar grăsimea are un scop foarte util: ne izolează de frig!
Prin urmare, este recomandabil să te îngrași suficient pentru a ajunge la un IMC normal, urmând un regim alimentar sănătos.