Dacian Cioloș se retrage din politică. „Este un eșec”

Photo of author

By Alexandru Stancu

Dacian Cioloș se retrage de pe prima scenă a politicii, rămânând doar membru al partidului REPER, ca urmare a eșecurilor înregistrate de formațiune în alegerile locale și europarlamentare.

Conform unor surse politice citate de Știrile PRO TV, fostul premier și comisar european renunță la funcția de conducere în REPER, unde a fost co-fondator. Cu toate acestea, Cioloș este deschis pentru alte proiecte politice în viitor, continuând să susțină partidul din postura de membru simplu.

”Scorul naţional este un eşec pentru noi, dar şi pentru toată mişcarea de modernizare a României şi este un mesaj şi un duş rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea. Sunt multe decizii din trecut care ne-au adus aici, orgolii, semnale prost înţelese. De aceea, cred că după ce avem rezultatele finale, trebuie să judecăm şi să acţionăm pe baza lecţiilor învăţate şi a mesajului transmis de alegători, iar cei care au energia şi validarea oamenilor, să încerce rapid reconstrucţia opoziţiei centrist-liberale, fără egouri şi fantomele trecutului”, a declarat Dacian Cioloș după anunțarea rezultatelor de la alegeri.

Dacian Cioloș este o figură proeminentă în politica românească și europeană, cunoscut pentru abordarea sa tehnocrată și angajamentul față de valorile democratice și integrarea europeană. Născut pe 27 iulie 1969, în Zalău, județul Sălaj, Cioloș și-a construit o carieră impresionantă atât pe plan național, cât și internațional, ocupând funcții de înaltă responsabilitate și influență.

Dacian Cioloș a absolvit Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în 1994. Ulterior, și-a continuat studiile la Institutul Național de Agronomie Paris-Grignon și la École Nationale d’Ingénieurs des Travaux Agricoles din Montpellier, Franța, unde și-a aprofundat cunoștințele în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

Începând cu anul 2005, Dacian Cioloș a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului Agriculturii din România, inclusiv cea de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale între 2007 și 2008. Profesionalismul și competențele sale l-au propulsat pe scena europeană, unde a devenit Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în 2010, funcție pe care a ocupat-o până în 2014. În această calitate, Cioloș a jucat un rol esențial în reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), promovând o agricultură mai sustenabilă și echitabilă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

În noiembrie 2015, în urma demisiei guvernului condus de Victor Ponta, Dacian Cioloș a fost desemnat prim-ministru al României, conducând un guvern tehnocrat până în decembrie 2016. Mandatul său a fost marcat de eforturi de reformare a administrației publice, de luptă împotriva corupției și de îmbunătățire a transparenței guvernamentale. Deși guvernul său a fost unul de tranziție, Cioloș a reușit să implementeze măsuri importante în domenii precum sănătatea, educația și infrastructura.

După încheierea mandatului de prim-ministru, Dacian Cioloș a continuat să fie activ în politica românească. În 2018, a fondat Mișcarea România Împreună, care a evoluat ulterior în Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS). În 2019, PLUS s-a aliat cu Uniunea Salvați România (USR), formând Alianța USR-PLUS, cu scopul de a aduce o schimbare reală în politica românească și de a promova reformele necesare pentru modernizarea țării.

În 2019, Dacian Cioloș a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR-PLUS și a devenit liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. În această poziție, Cioloș a continuat să promoveze valorile democratice, statul de drept și integrarea europeană, lucrând pentru o Europă mai unită și mai rezilientă.

Dacian Cioloș este cunoscut pentru abordarea sa pragmatică și orientată spre rezultate, fiind un susținător fervent al valorilor europene și al integrării României în structurile europene. Prin activitatea sa, atât în țară, cât și în Parlamentul European, Cioloș a demonstrat un angajament constant față de reformele democratice, dezvoltarea sustenabilă și promovarea drepturilor cetățenilor.

CITEȘTE ȘI – 15 ANI FĂRĂ MICHAEL JACKSON. „ISTORIA” REGELUI POP