Cum trebuie să arate micul-dejun al unei persoane cu colesterolul mărit?

Photo of author

By Ramona Fustos

Dacă ai colesterolul mărit, indiferent dacă iei sau nu medicamente, trebuie să urmezi anumite reguli alimentare. Citește sfaturile de mai jos, sfaturi oferite de medici nutriționiști pentru a obține un mic-dejun impecabil.

Cum trebuie să arate micul-dejun al unei persoane cu colesterolul mărit?

Pentru a scădea nivelul de colesterol, trebuie să limitezi consumul de grăsimi saturate vizibile sau de origine animală (unt, alimente prăjite, carne grasă, brânzeturi, etc) la fiecare masă. Evită gustările bazate pe alimente dulci, sărate sau grase și optează pentru grăsimi vegetale (ulei de măsline sau ulei de rapiță spre exemplu) și grăsimi cu conținut scăzut de grăsimi (iaurturi degresate, lapte semidegresat).

Colesterolul: alegerea corectă a grăsimilor pentru micul dejun

Dacă ai colesterolul ridicat, poți mânca dimineața 10 g de unt (un pachet mic) pe 2 sau 3 felii de pâine, dar este recomandată o margarină care să conțină omega 3 sau fitosteroli. Margarina cu omega 3 reduce riscul de boli cardiovasculare și s-a demonstrat că un consum de 30g pe zi de margarină cu fitosteroli reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”) după 6 săptămâni. Mezelurile, bogate în acizi grași saturați, trebuie evitate zilnic. Un croissant o dată pe săptămână este totuși permis!

Colesterol: ce surse de carbohidrați și produse lactate ar trebui să alegi pentru micul-dejun?

Cerealele nu sunt interzise persoanelor cu colesterol mărit deoarece nu sunt în general grase. Specialiștii îți recomandă să alegi, în schimb, muesli. Este bogat în grăsimi bune provenite din ciocolata neagră și oleaginoase. Acestea din urmă sunt surse de omega 3 și 9 și ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului din sânge. Studiile au arătat că un consum de 30 g de migdale pe zi scade semnificativ nivelul colesterolului LDL.

În ceea ce privește produsele lactate, optează pentru lapte semidegresat sau iaurt simplu. Poți consuma produse lactate din lapte de capră sau de vacă. În schimb, trebuie să eviți produsele din lapte de oaie. Acestea sunt de două ori mai grase decât laptele de vacă sau de capră. Dacă preferi brânza proaspătă, atunci alege brânza proaspătă 0%. Adăugând un fruct sau și o băutură caldă la porția de cereale sau de pâine (cu puțin unt sau margarină) și la produsul lactat ales ținând cont de recomandările de mai sus, vei obține un mic dejun complet.

Colesterolul: cum mănânci un mic dejun savuros?

Dacă ai colesterolul ridicat și preferi să mănânci un mic dejun sărat, poți alege între șuncă (fără grăsime) sau bacon slab (cu 3% grăsime). Alte tipuri de carne gătită trebuie evitate, deoarece sunt prea grase. În ceea ce privește ouăle, dacă ai hipercolesterolemie familială, ar trebui să limitezi consumul lor la 2 sau 3 pe săptămână, incluzând toate mesele. Dacă hipercolesterolemia ta este dobândită (a apărut după vârsta de peste 50 de ani, supraponderalitate), poți mânca 3 sau 4 ouă pe săptămână. Sau chiar mai multe. Cu condiția ca acest lucru să nu îți modifice echilibrul lipidic și îți place să le mănânci.

Ține de cont de sfaturile de mai sus pentru a obține un mic dejun sănătos!