Cum te poate ajuta grija față de microbiota ta să te îmbolnăvești mai puțin iarna?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce rol joacă microbiota? Și cum ne ajută să ne îmbolnăvim mai puțin, mai ales iarna? Îți vom spune mai multe, cu ajutorul unui expert, și îți vom arăta cum să ai grijă de microbiota ta pentru a te bucura de o iarnă liniștită.

Iarna și schimbările de temperatură pot pune la grea încercare organismul nostru, care trebuie să se adapteze la frigul extrem. De asemenea, este o perioadă în care soarele este mai puțin prezent și în care pot apărea anumite deficiențe, în special de vitamina D. Prin urmare, este mai ușor să te îmbolnăvești iarna. Dar stai liniștită, există tehnici naturale pentru a preveni îmbolnăvirile de iarnă și pentru a te proteja cât mai mult posibil. Una dintre ele este adesea trecută cu vederea: îngrijirea microbiotei.

Ce este microbiota? Microbiota este un grup de microorganisme care se găsesc în tractul digestiv, în principal în colon. Aceste microorganisme includ bacterii și ciuperci care nu sunt patogene și, prin urmare, nu sunt periculoase pentru sănătate. Dimpotrivă, acestea joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului.

Ce rol joacă în sănătatea noastră?

Microbiota gestionează numeroase funcții în organism:

-Facilitează digestia.

-Întărește sistemul imunitar.

-Ajută la menținerea unui metabolism stabil.

-Ajută la reducerea inflamațiilor cronice.

Influențează starea de spirit și creierul prin intermediul axei intestin-creier.

Principala sa funcție este de a acționa ca o barieră împotriva toxinelor care intră în organism. Deoarece este situat în intestin, unde absorbim mulți compuși, în special prin alimente, este prima linie de apărare. Ea împiedică pătrunderea virușilor, care ar fi patogeni și ar provoca inflamații atunci când intră în fluxul sanguin.

Să ai grijă de microbiota ta te ajută să te îmbolnăvești mai puțin iarna?

Răspunsul la această întrebare este da. Pentru a evita să te molipsești de toți virușii de iarnă care îți ies în cale, este esențial să acorzi atenție microbiotei: A avea o microbiotă sănătoasă înseamnă și o mai bună absorbție a nutrienților pe care îi consumăm și, prin urmare, o sănătate mai bună. Vom avea mai puține deficiențe de vitamine și minerale și, ca urmare, vom avea un metabolism mai bun, o imunitate mai bună și vom evita să ne îmbolnăvim foarte ușor.

Microbiota influențează și sistemul nervos, în special axa intestin-creier. O microbiotă echilibrată favorizează o mai bună reglare a stresului și a somnului, factori importanți în menținerea sănătății. Un organism odihnit și mai puțin stresat este mai puțin predispus la îmbolnăvire.

În sfârșit, o microbiotă sănătoasă își va îndeplini cu ușurință rolul de bastion împotriva virușilor.

Cum știm dacă avem o microbiotă dezechilibrată?

Dacă microbiota este dezechilibrată, nu ne ajută neapărat să luptăm împotriva agenților patogeni. După cum ți-ai dat seama, te vei îmbolnăvi mai ușor și mai frecvent. Iată care sunt simptomele unei microbiote dezechilibrate pe care trebuie să le recunoști:

-Probleme digestive.

-Balonare.

-Schimbări de dispoziție (axa intestin-creier).

-Probleme ale pielii (axa intestin-piele).

-Probleme pulmonare cu infecții pulmonare regulate (axa intestin-plămân)

Cum poți avea grijă de microbiota ta în timpul iernii?

Consumul unei alimentații variate și echilibrate este primul pas în îngrijirea microbiotei. Atunci când furnizăm suficiente substanțe nutritive, ne întărim țesuturile, în special țesuturile intestinale. Dacă țesuturile sunt întărite și avem microorganisme bune, absorbim mai bine vitaminele și mineralele și ne ajutăm să combatem infecțiile și să ne protejăm cât mai mult.

De asemenea, poți:

Furniza microorganisme bune prin intermediul alimentelor fermentate: iaurt, brânză, kefir, kombucha, murături de legume care au fermentat (castraveți, varză etc) kimchi, tofu fermentat. Acestea vor încuraja aportul de probiotice bune și, prin urmare, de microorganisme bune.

Hrăni ciupercile și bacteriile potrivite din organism, astfel încât acestea să poată acționa ca o barieră împotriva toxinelor: cu fibre, o varietate de fructe și legume fierte sau crude, cereale, leguminoase, nuci, migdale etc.

În plus, poți lua suplimente alimentare pentru a întări microbiota în timpul iernii – mai ales dacă sistemul imunitar este slăbit.