Cum să oprești răceala cu ajutorul alimentației? Întărirea sistemului imunitar începe adesea cu ceea ce se află în farfurie: iată lista de cumpărături aprobată de experți pentru a trece iarna fără a te îmbolnăvi.
Odată cu revenirea frigului, sistemul nostru imunitar este pus la grea încercare. Oboseală, scăderea moralului, viruși care circulă… Iarna se instalează, iar sezonul microbilor este oficial deschis! Dar înainte de a te grăbi să iei medicamente, unii nutriționiști afirmă că ceea ce punem în farfuria noastră poate face cu adevărat diferența.
Mizează pe antioxidanți
Potrivit nutriționistei Maz Packham, intervievată pentru versiunea britanică a revistei „Vogue”, „anumite substanțe nutritive favorizează funcționarea optimă a celulelor imunitare, cum ar fi vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic, indispensabil globulelor albe pentru a apăra organismul împotriva infecțiilor”. Vitaminele A și E, precum și zincul, ajută de asemenea celulele noastre să combată inflamația și stresul oxidativ. Mizează așadar pe varza roșie și dovleceii, care sunt bogate în substanțe nutritive, dar și pe kiwi, citrice, fructe de pădure și toate legumele colorate.
Fă-ți plinul de vitamina D
Iarna, expunerea noastră la soare scade, și odată cu ea și rezervele noastre de vitamina D. Problema este că un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu o sensibilitate mai mare la infecții, precum și cu o scădere a energiei și a moralului. Gândește-te la peștele gras (somon, macrou, sardine), ouă și uleiuri precum cel de in sau de măsline.
Până la 80% din sistemul nostru imunitar se află în intestin! „Fibrele hrănesc microbiota intestinală, care stimulează celulele imunitare și ne menține sănătoși”, continuă nutriționista Farzanah Nasser. Consumați, așadar, fibre variate: leguminoase, cereale integrale, legume, fructe, semințe de in sau chia.
Adaugă alimente fermentate
Aceste alimente sunt bogate în „bacterii bune” care întăresc microbiota și contribuie la apărarea imunitară. „Un studiu a arătat că bacteriile lactice și metaboliții de fermentare din kimchi pot chiar inhiba virusul gripal”, concluzionează experta. Lista ideală pentru microorganisme sănătoase? Kimchi, iaurturi naturale, kefir, miso, varză murată sau tempeh.
Supă de pui
Anumite simptome ale răcelii, precum secrețiile nazale și acumularea de secreții dense, sunt cauzate de inflamația căilor respiratorii superioare. Un studiu a arătat că supa de pui ajută la împiedicarea neutrofilelor (celule albe din sânge) să ajungă în căile respiratorii superioare, unde agravează inflamația. Supa fierbinte contribuie, de asemenea, la scurgerea mucusului, ameliorând congestia. Inhalarea vaporilor lichidului fierbinte ajută, de asemenea, la eliberarea mucoaselor.
Ghimbirul
Ghimbirul este o plantă medicinală binecunoscută și apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Răceala fiind o inflamație, ghimbirul poate contribui la atenuarea efectelor acesteia. Pentru o ceașcă de ceai reconfortantă, toarnă apă fierbinte peste felii de ghimbir proaspăt. Poți adăuga turmeric proaspăt, uncondiment cunoscut și el pentru proprietățile sale antiinflamatorii.
Ceai cald
Nu îți place ghimbirul? Orice tip de ceai cald poate aduce alinare. Lichidul cald și vaporii ceaiului pot, la fel ca supa, să ajute la fluidizarea secrețiilor și la ameliorarea congestiei. Ceaiul negru și ceaiul verde conțin polifenoli, antioxidanți cu proprietăți antivirale și antiinflamatorii. Studiile au demonstrat că unul dintre polifenolii din ceaiul verde, epigalocatechina galat, stimulează activitatea antivirală.