Contrar a ceea ce ai putea crede, inflamația este normală. De fapt, este adesea un lucru foarte bun…
Ce este inflamația?
Ea permite organismului să lupte împotriva agenților patogeni care îi pot ieși în cale. Inflamația este, prin urmare, o reacție defensivă a organismului care ar trebui să fie ocazională și temporară. Cu toate acestea, atunci când devine cronică, atunci încep problemele… Ea poate duce la dureri cronice (mușchi, articulații, dureri de cap…), creștere în greutate, oboseală, tulburări de dispoziție, probleme gastrointestinale, infecții frecvente și un risc mai mare de a dezvolta anumite boli cronice, în special boli cardiovasculare și intestinale, dar și diabet, artrită, cancer etc.
Ce factori favorizează inflamația cronică?
– stresul oxidativ, care rezultă dintr-un dezechilibru între radicalii liberi (molecule instabile care oxidează celulele și sunt nocive în exces) și antioxidanți (molecule care neutralizează radicalii liberi în exces)
– un dezechilibru acido-bazic: adesea legat de obiceiurile noastre de consum, pH-ul organismului devine prea acid, ceea ce favorizează apariția anumitor boli.
– consumul excesiv de alimente proinflamatoare (sursă de inflamație), cum ar fi grăsimile rele (acizi grași saturați și trans), excesul de zahăr, excesul de omega 6 (produse lactate, carne, ouă) față de omega 3 (pește gras, ulei de in și de nucă), excesul de lactoză și excesul de gluten.
Ei bine, sunt multe… Dar nu intra în panică, deoarece conform unui studiu realizat de Havard Medical School, una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamațiile din corpul nostru este prin alimentație. De fapt, anumite alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare au efecte considerabile. În special, acestea ajută la reechilibrarea microbiotei intestinale prin încurajarea bacteriilor bune, care sunt foarte afectate de inflamație. De asemenea, ele neutralizează excesul de radicali liberi, responsabili de îmbătrânirea celulelor noastre, datorită antioxidanților pe care îi conțin.
Care sunt aceste alimente superputernice?
Fructele și legumele: bogate în fibre și antioxidanți (adesea conținuți în pigmenții alimentelor), ele sunt ideale pentru microbiota intestinală și echilibrul acido-bazic. Fructele roșii și legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza roșie etc. Sunt deosebit de bune pentru combaterea inflamațiilor.
Peștele gras: conține Omega 3, lipide cu proprietăți antiinflamatorii. Se găsește în special în macrou, sardine, somon și hering.
Uleiuri diverse: perfecte pentru a face plinul de omega 3. Adaugă ulei de rapiță, de in, de cânepă și de nucă în vinegretele tale pentru a reduce inflamațiile. Ai grijă să nu le încălzești, deoarece riști să le pierzi toate beneficiile.
Turmericul: acest condiment conține curcuminoide, molecule care inhibă parțial inflamația. Adăugă-l în mâncărurile fierbinți sau chiar în vinaigrete pentru a anima o salată fadă.
Leguminoasele: lintea, năutul, fasolea uscată etc., sunt adevărate pepite nutritive. Acestea conțin multe fibre, bune pentru microbiota intestinală, și flavonoide, molecule antiinflamatoare. Pentru a profita de beneficiile lor, se recomand să consumi cel puțin 2 sau 3 porții pe săptămână.
Ciocolata neagră are un conținut minim de cacao de 75-80%, astfel încât te poți bucura de beneficiile ciocolatei fără a crește consumul de zahăr. Cu cât este mai multă cacao, cu atât mai mulți polifenoli va conține ciocolata, molecule care ajută la reducerea stresului oxidativ.
Semințele oleaginoase: alunele, migdalele, nucile etc. conțin un număr bun de fitosteroli și antioxidanți fenolici.
Cerealele integrale: cu indicele lor glicemic scăzut și conținutul ridicat de fibre, acestea ajută la menținerea unei microbiote sănătoase și a nivelului de zahăr din sânge.
Apă: 70% din corpul uman este alcătuit din apă. Prin urmare, trebuie să îl menținem hidratat pentru a permite tuturor organelor noastre să funcționeze corect. Cireașa de pe tort? Consumul de apă încurajează reînnoirea celulară și eliminarea toxinelor.
Bineînțeles, scopul nu este de a mânca doar aceste alimente pentru o sănătate bună. Cheia este să ai o dietă variată și diversificată, încercând să încorporezi cât mai multe dintre aceste alimente în dieta ta.