Cum să combați dependența de cofeină?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești dependent de cofeină? O ceașcă de cafea la micul dejun, o ceașcă de cafea la ora zece, la pauza cu colegii, o ceașcă după prânz pentru a digera mai bine sau una cu o gustare de la ora patru… deci între tine și cafea există cea mai mare poveste de dragoste!

Suntem de acord cu tine că este greu să te descurci fără ea – mai ales după prânz, când este însoțită de un pătrățel de ciocolată! – cafeaua nu este lipsită de riscuri pentru sănătate. Ești dependent de cafea? Cum îți poți da seama dacă ești dependent de cofeină? Cum îți poți reduce consumul de cafea pentru a-ți proteja sănătatea? Iată răspunsurile.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale unei dependențe de cofeină?

În timp ce consumul unei cești de cafea nu a făcut niciodată rău nimănui, consumul unei cantități mari de cafea pe zi poate prezenta riscuri pentru sănătate, inclusiv:

-Insomnie și tulburări de somn.

-Creșterea stresului și a anxietății.

-Probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac.

-Tahicardie.

-diabet.

-hipertensiune arterială.

-intoxicație cu cafeină.

În general, consumul excesiv de cafea este considerat a fi dependență dacă depășește cinci cești pe zi.

Dependența de cofeină- cum poți ști dacă consumi prea multă cafea?

Iată care sunt semnele care ar putea indica faptul că ai un consum exagerat de cafea:

-ai poftă de cafea destul de des.

– nu poți să adormi ușor noaptea.

– ești mereu nervos sau irascibil.

– ai arsuri la stomac destul de des.

– ai palpitații sau o tensiune arterială ridicată.

– simți o oboseală musculară.

Cum să combați dependența de cofeină?

Oprește-te treptat. Ideea nu este să renunți complet la cafea de la o zi la alta… Acesta este cel mai bun mod de a renunța și de a nu reuși să reduceți sau chiar să stopezi dependența de cofeină!

Trebuie să reduci sau să oprești consumul de cafea treptat. De exemplu, începe prin a reduce ceștile de cafea pe care le bei după ora 15.00 după-amiaza (care pot provoca insomnii), apoi nu mai bea cafea dimineața… Redu o ceașcă, apoi două, apoi trei, până când reușești să reduci sau să oprești consumul în funcție de obiectivele tale.

Schimbă-ți obiceiurile. Pentru a te ajuta să nu resimți atât de tare lipsa cafelei, atunci când alegi să renunți la ea în mod progresiv, poți încerca să bei un pahar cu apă cu suc de lămâie sau una cu ceai matcha.

Găsește cea mai bună alternativă la cafea. Există o mulțime de alte tipuri de băuturi la care poți apela pentru a alunga oboseala. Și care sunt mult mai sănătoase decât cafeaua!

Consumă mai multe alimente anti-oboseală. Bei multă cafea pentru că ești mereu obosit? Știai că există anumite alimente care îți dau multă energie dacă le consumi? Printre acestea se numără alimentele bogate în vitamina C, precum portocalele, kiwi, broccoli și ardeii; alimentele bogate în vitaminele B și E, precum somonul, merluciu, cod și crab; alimentele bogate în magneziu, precum ciocolata, nucile și leguminoasele; și alimentele bogate în fier, precum legumele verzi și carnea roșie. Încorporează-le în meniurile tale pentru a evita lenea!

Bea multă apă

Știai că deshidratarea este una dintre cauzele oboselii frecvente? Dacă ai încercat să compensezi oboseala bând o ceașcă de cafea, acum știi ce trebuie să faci: bea un pahar mare de apă! Ar trebui să bei între 1,5 și 2 litri de apă pe zi.