Cum poți trata durerile de burtă după ce ai mâncat?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai probleme cu durerile de burtă după ce ai mâncat? Nu intra în panică! Iată care sunt sfaturile practice de care să ții cont pentru a trata balonările și durerile de burtă, dar și pentru a regăsi o stare de bine digestivă optimă.

Te-ai bucurat de o masă delicioasă, dar acum te doare burta, ceea ce îți strică plăcerea mesei? Atunci nu intra în panică!

Iată o listă completă cu trucuri simple și eficiente pentru a spune Adio balonărilor, pentru a nu mai avea dureri de burtă după ce ai mâncat și pentru a savura fiecare preparat.

Fă-ți timp să mesteci mâncarea pentru a nu avea dureri de burtă

Cel mai bine ar fi să îți faci timp să savurezi fiecare îmbucătură și să mesteci cât mai bine fiecare aliment. O bună masticație este esențială și favorizează o digestie mai bună, facilitând activitatea stomacului și a intestinelor. În plus, vei putea aprecia și mai mult gustul alimentelor!

Alege să consumi infuzii calmante pentru a evita durerile de burtă

Infuziile de mentă de exemplu, de ghimbir sau de mușețel sunt recunoscute pentru proprietățile lor calmante pentru sistemul digestiv. După masă, poți să îți iei o pauză de exemplu și să savurezi o ceașcă cu ceaiul tău preferat pentru a calma durerile abdominale.

Fă o plimbare digestivă

Nimic nu se compară cu o mică plimbare digestivă după masă pentru a face sângele să circule în abdomen. Dar și pentru a stimula mișcările intestinale. Pe lângă faptul că te ajută să digeri mai repede, această activitate ușoară te va face să te simți mai ușor și mai relaxat.

Evită mesele care sunt prea grele

Mâncărurile prea grele, mesele prea copioase, pot fi greu de digerat de stomacul tău, ceea ce duce la balonare și dureri de burtă. Optează deci pentru porții mai mici. Împarte mesele, dacă este necesar, pentru a facilita procesul de digestie și a evita disconfortul post-prandial.

Ascultă corpul și identifică care sunt alimentele care pun probleme

Fiecare persoană reacționează diferit la alimente. Ține un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele care ar putea fi cauza durerilor de burtă. Prin eliminarea treptată a alimentelor-problemă din dieta ta, poți găsi o ameliorare de durată și îți poți recăpăta un confort digestiv optim.

Cel mai bine ar fi să acorzi prioritate alimentelor care sunt mai ușor de digerat. Unele alimente sunt mai ușor de digerat decât altele. Preferă deci alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, precum și proteinele slabe și grăsimile sănătoase. Evită alimentele prăjite, condimentate și bogate în grăsimi, care pot fi mai greu de digerat și pot provoca disconfort digestiv.

Hidratează-te în mod corect pentru a evita durerile de burtă

O bună hidratare este esențială pentru o digestie optimă. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei pentru a ajuta la menținerea unui echilibru adecvat de apă în organism și pentru a facilita mișcările intestinale. Evit băuturile carbogazoase și zaharoase, care pot provoca balonare și disconfort abdominal.

Adoptă o postură corectă în timpul mesei

Poziția pe care o adopți în timpul meselor poate influența modul în care organismul digeră alimentele. Stai drept și evită să te apleci în față în timp ce mănânci pentru a permite stomacului să lucreze eficient și pentru a reduce riscul de reflux acid și de tulburări gastrice.