Cum pot înlocui făina de grâu? Te întrebi și tu acest lucru? Din motive de intoleranță, pentru o schimbare sau pur și simplu pentru că dulapurile noastre sunt goale, există modalități de a înlocui făina de grâu în mâncărurile dulci și sărate fără a pierde textura sau aroma. Iată dovada!
Alternative la făina de grâu
Amidonul de cartofi
Amidonul de porumb sau de cartofi este perfect pentru patiserie, dar nu conține gluten. De fapt, acesta poate fi folosit într-un mare avantaj, deoarece face produsele de patiserie incomparabil de ușoare și pufoase.
Amestecul potrivit: 100 g făină de porumb = 100 g făină de grâu
Pudră de migdale pentru a înlocui făina de grâu
Pudrele de migdale, nuci și alune pot înlocui cu ușurință făina de grâu în coacere, fără a pierde din aromă, dimpotrivă. Pentru o textură cât mai moale, se recomandă să amesteci cantități egale cu făină de porumb.
Amestecul corect: 50 g pulbere de migdale + 50 g făină de porumb = 100 g făină de grâu.
Cartofii
Cartofii pot fi folosiți în loc de făină în mâncăruri sărate și dulci! Pur și simplu se fierb și se pasează până la obținerea unui piure omogen. Apoi continuă cu rețeta (după ce piureul s-a răcit) ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Cantitatea corectă: 100 g piure de cartofi = 100 g făină de grâu
Făini alternative
Făina de castane, nucă de cocos, orez, spelta mică sau mare, hrișcă, năut, secară poate înlocui cu ușurință făina albă, dar unele făinuri fără gluten (orez, castane, hrișcă, porumb, quinoa, nucă de cocos, manioc etc.) pot altera aroma și textura produselor de patiserie. Cel mai bine este să le amesteci pentru a evita aromele prea puternice.
Proporțiile corecte: 50 g de făină alternativă cu gust neutru, cum ar fi orezul + 50 g de făină alternativă cu gust puternic, cum ar fi castana = 100 g de făină de grâu.
Făina de porumb
Făina de porumb este o alternativă fără gluten la făina de grâu, dar este mai potrivită pentru mâncărurile sărate.
Amestecul potrivit: 100 g făină de porumb (sau polenta) = 100 g făină de grâu.
Fulgi de ovăz
Fulgii fin amestecați de ovăz, quinoa, mei etc. pot înlocui toată făina în mâncărurile dulci și sărate. Dacă sunt amestecate în părți egale cu făina de porumb, mâncarea devine mai ușoară și mai texturată.
Amestecul corect: 50 g fulgi de ovăz + 50 g făină de porumb = 100 g făină de grâu.
Piure de leguminoase
Năutul, fasolea boabe, lintea… fierte și amestecate, pot înlocui complet făina în rețetele sărate și dulci. În plus, rezultatul final este mult mai moale și mai aerisit.
Amestecul potrivit: 100 g de piure de leguminoase = 100 g de făină de grâu
Quinoa, hrișcă și mei, ideale pentru a înlocui făina de grâu
Quinoa, hrișca și mei sunt bogate în fibre și săruri minerale și aminoacizii esențiali, sunt adevărate mine de aur pentru sănătate care pot fi folosite în cantități egale pentru a înlocui făina albă în mâncărurile dulci și sărate.
Cantitatea corectă: 100 g quinoa = 100 g făină de grâu