Cum a apărut Crăciunul – origine și o călători înapoi în timp

Photo of author

By Alexandru Stancu

cum a apărut Crăciunul

Crăciunul, una dintre cele mai iubite sărbători din întreaga lume, își are rădăcinile într-o combinație complexă de tradiții religioase, obiceiuri păgâne și influențe culturale acumulate de-a lungul secolelor. Celebrată pe 25 decembrie în majoritatea tradițiilor creștine, această sărbătoare marchează nașterea lui Isus Hristos, dar originile sale se întind dincolo de contextul strict creștin, adânc în trecutul lumii antice.

Origini păgâne – solstițiul de iarnă

Cu mult înainte de răspândirea creștinismului, multe culturi antice sărbătoreau solstițiul de iarnă, un moment cheie în ciclul anului agrar. Solstițiul reprezenta cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului, iar oamenii priveau această dată ca pe un punct de cotitură – întunericul începea să se retragă, iar lumina soarelui revenea treptat.

În Imperiul Roman, sărbătoarea Saturnalia, dedicată zeului agriculturii, Saturn, avea loc între 17 și 23 decembrie. Acest festival era marcat de veselie, banchete, schimburi de cadouri și inversarea temporară a ordinii sociale – sclavii erau serviți de stăpâni, iar legile obișnuite erau relaxate. În același timp, romanii mai sărbătoreau și Dies Natalis Solis Invicti (Ziua Nașterii Soarelui Neînvins) pe 25 decembrie, o celebrare a renașterii soarelui, în contextul religiei mithraice.

În regiunile nordice, triburile germanice și scandinave celebrau Yule, o sărbătoare a solstițiului de iarnă în care focurile de tabără, buștenii aprinși și sacrificiile aduceau mulțumiri pentru soare și speranța unui nou an plin de prosperitate.

Creștinismul și adaptarea sărbătorilor

Când creștinismul s-a răspândit în Imperiul Roman și ulterior în Europa, liderii religioși au încercat să înlocuiască sau să integreze sărbătorile păgâne în calendarul creștin. Data de 25 decembrie a fost adoptată oficial ca zi a nașterii lui Isus Hristos în secolul al IV-lea, sub domnia împăratului Constantin, primul împărat roman creștin. Deși Biblia nu menționează data exactă a nașterii lui Isus, această alegere a fost probabil strategică, facilitând tranziția de la ritualurile păgâne la cele creștine.

Astfel, elemente precum luminile, darurile și mesele festive au fost absorbite în sărbătoarea creștină, dar cu un sens religios redefinit. Nașterea lui Isus era văzută ca venirea Luminii Divine în lume, o analogie spirituală pentru întoarcerea luminii solare după solstițiu.

Evoluția tradițiilor de Crăciun

În Evul Mediu, Crăciunul era o sărbătoare centrală în Europa, marcată de procesiuni religioase, scenete despre Nașterea Domnului și ospățuri comunitare. Totuși, nu toate regiunile au acceptat sărbătoarea în mod uniform; în anumite părți ale lumii creștine, au existat dezbateri teologice despre relevanța acesteia.

În perioada reformei protestante din secolul al XVI-lea, Crăciunul a fost criticat de puritani și alte grupuri religioase care considerau că sărbătoarea este prea asociată cu practicile păgâne. În Anglia, de exemplu, sărbătorirea Crăciunului a fost interzisă temporar în timpul regimului lui Oliver Cromwell.

Secolul al XIX-lea – renașterea Crăciunului modern

Crăciunul a căpătat forma sa modernă în secolul al XIX-lea, datorită unei serii de influențe culturale și literare. Scriitorul Charles Dickens a jucat un rol important în popularizarea Crăciunului ca o sărbătoare a generozității, iubirii și familiei prin romanul său O poveste de Crăciun (1843). Tot în această perioadă, tradiția bradului de Crăciun s-a răspândit în Europa și în Statele Unite, fiind inspirată de obiceiuri germane.

Simbolurile asociate Crăciunului, cum ar fi Moș Crăciun, s-au consolidat tot în această perioadă. Imaginea modernă a lui Moș Crăciun, inspirată parțial din legenda Sfântului Nicolae, dar și din folclorul olandez despre Sinterklaas, a fost popularizată prin povești și reclame, inclusiv faimoasele ilustrații ale lui Haddon Sundblom pentru Coca-Cola în anii 1930.

Crăciunul în lumea contemporană

Astăzi, Crăciunul este sărbătorit în aproape toate colțurile lumii, îmbinând tradițiile religioase cu cele laice. Luminițele de sărbătoare, colindele, darurile și mesele festive aduc bucurie milioanelor de oameni, indiferent de credințele lor religioase. În unele locuri, Crăciunul a devenit mai mult o celebrare culturală decât una religioasă, însă esența sa – solidaritatea, speranța și generozitatea – rămâne constantă.

De-a lungul secolelor, Crăciunul a devenit o punte între trecut și prezent, între sacru și laic. Este o sărbătoare care unește familii, aduce bucurie în case și amintește oamenilor să fie mai buni unii cu alții. Deși istoria sa este complexă și diversificată, spiritul Crăciunului continuă să inspire și să lumineze viețile oamenilor în fiecare an.

VEZI ȘI – Târgul de Crăciun din Budapesta, una dintre cele mai fermecătoare destinații din Europa