Vrei să afli cu ce se pot înlocui alimentele prea grase? Adoptarea unei diete mai sănătoase este adesea sinonimă cu reducerea consumului de alimente excesiv de bogate în grăsimi. Dar cum poți face oare acest lucru fără să sacrifici gustul și plăcerea de a mânca? Din fericire, există multe alternative sănătoase care te pot ajuta să menții o dietă echilibrată, bucurându-te în același timp de mâncărurile preferate. Vei afla în acest articol care sunt diferitele alternative pentru a înlocui alimentele prea grase, oferindu-ți opțiuni pentru a te asigura că fiecare masă rămâne un moment de plăcere fără vină.
Cu ce se poate înlocui carnea care este prea grasă?
Carnea roșie și mezelurile sunt cel mai adesea bogate în grăsimi saturate. Iată cum se pot înlocui acestea, care sunt cele mai bune alternative:
- Carnea slabă: cel mai bine ar fi să mizezi pe carnea de pui, de curcan sau de iepure, care sunt tipuri de carne mai slabă.
- Pește: somonul, tonul sau păstrăvul care sunt bogați în omega-3 și buni pentru inimă.
- Leguminoasele: lintea, năutul, dar și fasolea care sunt excelente surse de proteine vegetale și sunt foarte sățioase.
Alege produse lactate care nu sunt atât de grase. Produsele lactate sunt esențiale pentru aportul lor în calciu, dar pot să conțină și foarte multe materii grase. Care sunt cele mai bune alternative?
- Laptele și iaurtul degresat sau semi-degresat care oferă același aport de calciu, dar cu mai puține grăsimi.
- Brânza care are un nivel mai slab de grăsimi este cea mai bună alegere, mai ales cea care au conținut mai slab de grăsimi. Vei reduce grăsimea fără să pierzi însă din savoare.
Folosește un tip de ulei mai sănătos pentru a evita alimentele prea grase
Uleiurile care sunt folosite în bucătărie au un impact direct asupra conținutului de grăsimi pe care îl consumi. Poți miza însă pe alternative mai sănătoase, precum:
-uleiul de măsline, perfect pentru salate sau pentru gătitul la temperaturi mai joase.
– uleiul de cocos este ideal pentru gătitul la o temperatură mai înaltă
-uleiul de avocado, o altă opțiune pentru gătitul la o temperatură mai înaltă, cu beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.
La fel de important este să alegi să alegi modalități mai sănătoase de preparare pentru mâncare. Poți miza astfel pe:
Grătar: Gătitul pe grătar, care este cel care permite scurgerea grăsimii.
Gătitul la abur: Gătitul la abur al alimentelor nu numai că păstrează substanțele nutritive, dar evită și adăugarea de grăsimi.
Prăjire la tigaie: Folosește un spray de ulei sau o bază de apă pentru a reduce cantitatea de ulei necesară.
De asemenea, ai putea să încerci să reinventezi sosurile sau condimentele pe care le folosești. Sosurile și condimentele sunt cele care vin cu un plus de savoare, dar pot să conțină și sare sau multe grăsimi.
Cel mai bine ar fi deci să mizezi pe:
-un iaurt grecesc natural, care poate înlocui smântâna în sosuri.
-pe un piure de avocado, cea mai bună alternativă cremoasă la maioneză pentru salate sau chiar și sandvișuri.
– ierburi și mirodenii, care vin cu un plus de savoare fără să se adauge grăsimi.