Spune adio pesticidelor de pe fructe cu această tehnică japoneză simplă care îți va revoluționa viața

Photo of author

By Ramona Fustos

Înainte de a mușca din fructe, este mai bine să le speli într-un alt mod: această metodă japoneză simplă elimină 80% din pesticide.

Poate că anunță revenirea vremii frumoase, dar căpșunile nu sunt întotdeauna atât de inocente pe cât par. Sub culoarea lor stacojie se ascund adesea pesticide, impurități și mici intruși. O simplă clătire în apă caldă? Prea ușor de curățat. Din fericire, un truc japonez simplu poate elimina până la 80% din reziduuri. Este un mod rapid, eficient și liniștitor de a te pregăti pentru primăvară.

Spune adio pesticidelor de pe fructe cu această tehnică japoneză simplă

Simpla clătire a fructelor nu este suficientă pentru a le proteja de pesticide. Căpșunile pot părea curate sub apă, dar adesea păstrează mult mai mult decât aroma lor dulce. Potrivit Environmental Working Group, aproape toate căpșunile analizate conțin încă urme de pesticide. Asta chiar și după o spălare convențională. Și ceea ce nu se vede cu ochiul liber este foarte prezent: reziduuri chimice, praf, germeni, uneori chiar ouă de insecte, relatează Mon Jardin Ma Maison.

Această contaminare invizibilă se datorează în mare parte modului în care sunt cultivate plantele. Pentru a-și menține aspectul frumos, căpșunile sunt adesea tratate în mod repetat, de până la zece ori înainte de a fi recoltate. Rezultatul: ajung pe rafturi încărcate cu substanțe nedorite care nu pot fi îndepărtate doar trecându-le sub apă. Pentru o curățare cu adevărat eficientă, se poate utiliza o soluție blândă, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, pentru a elimina substanțele nedorite, fără a altera gustul sau textura.

Metoda japoneză care curăță cu adevărat fructele de pesticide

Uită de simplul truc de a trece apa pe sub robinet: pentru a-ți spăla fructele în mod eficient, cel mai bine este să te inspiri dintr-un truc japonez care este acum în centrul atenției. Nu ai nevoie de accesorii sofisticate sau tehnici complexe. Ai nevoie doar de un amestec de apă caldă, sare și bicarbonat de sodiu. În doar câteva minute, această baie făcută în casă îndepărtează ușor pesticidele, murdăria invizibilă și alte reziduuri chimice, fără a deteriora textura fructelor.

Pasul cheie? Nu îndepărta codițele de la căpșuni înainte de a le înmuia, deoarece acest lucru le poate face să se înmoaie. Zece minute sunt suficiente pentru a le face mai sănătoase, păstrându-le în același timp fermitatea. Această tehnică simplă, eficientă și rapidă funcționează și cu alte fructe moi. Și, conform unor studii, poate reduce pesticidele prezente la suprafață cu până la 80%.

Când ar trebui să speli căpșunile pentru a le păstra proaspete mai mult timp?

Totul depinde de modul în care le folosești. Dacă căpșunile urmează să fie consumate imediat, este mai bine să le speli chiar înainte de a te așeza la masă. Dar dacă urmează să fie păstrate pentru o zi sau două, este mai bine să eviți să le uzi prea curând. Chiar și un contact ușor cu apa accelerează deteriorarea lor prin favorizarea umidității, dușmanul declarat al fructelor roșii.

Cel mai bun lucru este să le păstrezi în caserola originală, într-un loc răcoros, cu un prosop de hârtie absorbant pus pe fund pentru a preveni acumularea de umiditate. Acest gest simplu le păstrează fermitatea și aroma, astfel încât să te poți bucura din plin de aceste fructe fragile atunci când ai nevoie de ele.