Consumul zilnic de clementine în timpul iernii – ce efect are asupra organismului?

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli ce efect are asupra organismului consumul zilnic de clementine în timpul iernii? Fructul vedetă al sezonului, clementina este plină de beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea imunității. O mană cerească atunci când sezonul este rece și intemperios, lăsând ușa deschisă infecțiilor și afecțiunilor minore.

Ca multe fructe, în special citricele, clementinele sunt bogate în vitamina C, un ingredient esențial pentru o sănătate bună. Aceasta este ideală pentru stimularea imunității organismului. Și la fel de bine, sunt ușor de mâncat și de transportat pentru întreaga familie.

Clementine – ce beneficii au pentru organism?

Sărace în zahăr și, prin urmare, sărace în calorii, clementinele sunt gustarea perfectă atunci când îți este puțin foame. Dimineața sau ca gustare de după-amiază, ele sunt o alegere ideală. În plus, ele au multe alte beneficii pentru organismul nostru, inclusiv faptul că sunt foarte bogate în vitamina C (conțin aproape 50 mg). Prin urmare, consumul a două pe zi ne ajută să ne acoperim nevoile nutriționale pentru acest ingredient activ esențial pe care organismul nu îl poate sintetiza singur. Vitamina C ne stimulează energia mentală și fizică, ne menține sistemul imunitar puternic și ne protejează împotriva îmbătrânirii celulelor.

Clementinele conțin și carotenoide, pe care organismul le transformă în vitamina A după ingestie. Acest antioxidant contribuie, de asemenea, la menținerea tinereții celulelor, precum și a sistemului cardiovascular.

În plus față de acești antioxidanți, clementinele reprezintă o sursă de fibre moi, în special pectină. Aceste fibre reglează ușor tranzitul intestinal, fără a dăuna intestinelor fragile. De asemenea, ele ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul rău) din sânge și la moderarea nivelului de zahăr din sânge după masă.

Un alt aspect important este ajutorul pe care clementinele îl pot oferi în prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai multe studii observaționale efectuate în țări precum Franța, Irlanda, Finlanda, Statele Unite și Japonia au ajuns la concluzia că riscul de boli coronariene, infarct miocardic și accident vascular cerebral este redus la persoanele care consumă multe citrice. Acest efect protector este atribuit antioxidanților și fibrelor prezente în aceste fructe.

Care sunt cele mai bune citrice pentru sănătatea ta?

Dulci, acrișoare, blânde sau amare… există un fruct citric pentru fiecare gust. Lămâile și portocalele sunt de departe cele mai clasice fructe citrice. Acestea conțin o doză bună de vitamina C, spre deosebire de kumquat, care este mai original, dar mai ales interesant pentru bogăția sa în fibre și antioxidanți.

Deși delicios și bogat în vitamina C, grepfrutul trebuie consumat cu precauție dacă iei anumite medicamente. Acesta poate interacționa cu anumite tratamente datorită conținutului său ridicat de molecule precum lycopenii, care au proprietăți antioxidante puternice. Acest lucru se referă în principal la tratamentele anti-rejecție luate de pacienții cu transplant, la antiinfecțioase și la medicamentele anti-colesterol. Odată ce fructul a fost înghițit, ingredientele active trec în sânge prin intestinul subțire după ce sunt metabolizate de enzimele din peretele intestinal.

Această interacțiune între enzime și medicament este, de asemenea, esențială pentru eficacitatea medicamentului.

Cu toate acestea, este important să reții că, la fel ca toate alimentele, trebuie să consmumi clementine cu moderație pentru a evita efectele nedorite. Consumul excesiv poate cauza probleme digestive sau poate afecta smalțul dinților din cauza acidității lor. Persoanele care suferă de alergii la citrice sau de boala de reflux gastroesofagian sunt sfătuite să își limiteze consumul.