Consumul de mere scade colesterolul? Merele sunt unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Ușor de luat cu tine, plăcute la gust, crocante sau fondante în funcție de soi, merele sunt renumite și pentru beneficiile lor pentru sănătate. Printre numeroasele beneficii atribuite merelor, auzim adesea că acestea pot ajuta la scăderea colesterolului. Este acesta mit sau realitate? Iată ce are de spus știința despre legăturile dintre consumul de mere și reglarea colesterolului
Cele două tipuri de colesterol
Colesterolul este o substanță lipidică care este esențială pentru buna funcționare a organismului. Se face o distincție între:
LDL (lipoproteina cu densitate scăzută) sau „colesterolul rău”, care se poate acumula în artere.
HDL (high-density lipoprotein), sau „colesterolul bun”, care ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge.
Excesul de colesterol LDL crește riscul de boli cardiovasculare. De aici și importanța reglării nivelului acestuia prin alimentație și un stil de viață sănătos.
Rolul dietei
Alimentele bogate în grăsimi saturate sau zaharuri simple pot crește nivelul colesterolului LDL. În schimb, anumite alimente, în special cele bogate în fibre solubile și antioxidanți, pot contribui la scăderea acestuia.
Ce conține un măr?
Fibre, în special pectină. Merele sunt o sursă excelentă de fibre, în special de pectină, o fibră solubilă care formează un gel vâscos în intestin. Acest gel încetinește absorbția grăsimilor și a zaharurilor și reține o parte din colesterol, făcându-l mai ușor de eliminat.
Antioxidanți protectori
Merele sunt, de asemenea, bogate în polifenoli, antioxidanți puternici care se găsesc în principal în coajă. Acești compuși au efecte antiinflamatoare și vasoprotectoare, care pot contribui la îmbunătățirea profilului lipidic din sânge.
Puține calorii, fără grăsimi
Un măr mediu furnizează aproximativ 70 până la 90 de calorii, în funcție de mărimea sa, și nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Este o gustare sănătoasă care poate înlocui produsele procesate mai bogate.
Ce spune cercetarea științifică despre colesterolul tău?
Studii încurajatoare. Mai multe studii au arătat că un consum regulat de mere poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL, în special datorită pectinei și polifenolilor. În unele studii, persoanele care au consumat două mere pe zi timp de mai multe săptămâni și-au văzut nivelul LDL scăzând semnificativ.
Un efect benefic pe termen lung pentru colesterolul tău
Efectele merelor asupra colesterolului nu sunt imediate, ci pe termen lung, în cadrul unei alimentații globale echilibrate. Dacă sunt consumate în mod regulat, merele pot face parte dintr-o strategie dietetică de prevenire a bolilor cardiovasculare.
Cum ar trebui consumate merele pentru a obține beneficii maxime pentru colesterolul tău?
Mănâncă și coaja. Majoritatea antioxidanților se găsesc în sau chiar sub coajă. Pentru a beneficia la maximum de ei, cel mai bine este să mănânci merele fără coajă, după ce le clătești bine sau alege mere organice.
Alege mere întregi. Sucul de mere, chiar presat la rece, conține mult mai puține fibre decât fructele întregi. De asemenea, este mai bogat în zaharuri rapide. Pentru a obține beneficii maxime pentru colesterolul tău, este mai bine să muști dintr-un măr decât să îl bei sub formă de suc.
Variază tipurile de mere. Fiecare varietate de măr are un profil nutrițional ușor diferit. Alternând soiurile, poți beneficia de o gamă largă de antioxidanți și vitamine.