O bună sănătate cardiovasculară trece prin consumul alimentelor potrivite. Iată câțiva nutrienți, uneori surprinzători, cei mai benefici pentru inima noastră. Pentru a avea grijă de inimă, se recomandă adesea să faceți exerciții fizice în mod regulat și să ai o dietă echilibrată. În acest ultim caz, există anumiți nutrienți, uneori surprinzători, care favorizează sănătatea cardiovasculară.
Diverse studii, preluate de Mindbodygreen, menționează aceste compuși esențiali pentru inima noastră și de care nu ar trebui să ne mai lipsim.
Omega-3
Această opțiune nu este surprinzătoare, deoarece beneficiile acizilor grași omega-3 pentru inimă sunt deja bine cunoscute. Totuși, o bună parte dintre francezi suferă de o carență.
Acești acizi grași, găsiți în peștele gras, uleiurile vegetale sau nuci, contribuie la întărirea funcției vasculare, la menținerea unei tensiuni arteriale bune și a unei frecvențe cardiace sănătoase.
Un studiu al Universității Cambridge a constatat, de asemenea, că dozele mari din acești nutrienți provenite din suplimente alimentare pe bază de ulei de pește sunt asociate cu efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare.
Vitamina C
Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C neutralizează radicalii liberi și combate stresul oxidativ. De asemenea, susține sănătatea vaselor de sânge și o tensiune arterială sănătoasă, dezvăluise un studiu.
Licopenul
Acest fitonutrient, care se găsește în principal în roșii, este benefic pentru sănătatea inimii atunci când este consumat prin alimentație.
Protejează inima prin promovarea unui nivel sănătos de colesterol rău și prin susținerea circulației sanguine.
Folatul
Numit și vitamina B9, folatul ajută la menținerea echilibrului nivelurilor de homocisteină, un aminoacid reglat în timpul procesului de metilare, o reacție biochimică care garantează buna funcționare a sistemului nostru imunitar, a creierului sau a sistemului hormonal.
Nivelele normale de homocisteină sunt asociate cu o funcție cardiacă sănătoasă, au constatat cercetătorii. De aceea, folatul este util pentru promovarea sănătății cardiovasculare.
Resveratrolul
Prezent în struguri, ciocolată și vin, acest nutrient ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține funcțiile vasculare. Cercetările au constatat, de asemenea, că are proprietăți antioxidante care inhibă stresul oxidativ vascular.
Ce mai trebuie să consumi?
Acizi grași omega-3: Esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, aceștia ajută la reducerea inflamației și a riscurilor de boli de inimă. Se găsesc în pești grași precum somonul, macroul, păstrăvul și sardinele, precum și în semințele de in și nuci.
Fibre
Fibrele, în special cele solubile, ajută la reducerea colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și la îmbunătățirea sănătății intestinale. Le găsim în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci.
Potasiu
Un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Se găsește în banane, spanac, cartofi dulci și fasole albă.
Antioxidanți
Ajută la protejarea celulelor inimii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Se găsesc în fructele și legumele colorate, în special în fructele de pădure, legumele cu frunze verzi și citrice.
Magneziu: Un mineral important pentru funcția musculară, inclusiv pentru cea a inimii. Se găsește în legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și leguminoase. Pe lângă acești nutrienți, este important să evitați grăsimile saturate și trans, precum și excesul de sare și zahăr, care pot dăuna sănătății inimii.