Consumi zilnic ulei de măsline? Adesea lăudat pentru beneficiile sale, uleiul de măsline ar putea fi dăunător pentru inimă în cazul consumului excesiv? Este ceea ce sugerează un studiu științific.
Conform științei, persoanele care consumă ulei de măsline în fiecare zi…
În ciuda aportului caloric ridicat, uleiul de măsline, în special uleiul de măsline extravirgin, este considerat unul dintre alimentele benefice pentru sănătate. Dovada: este unul dintre pilonii dietei mediteraneene, recunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății avertizează împotriva consumului excesiv de ulei, care poate fi mai puțin sănătos decât se crede atunci când se consumă în exces. Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association și preluat de Top Santé relevă chiar că uleiul de măsline extravirgin, deși renumit pentru beneficiile sale, ar putea fi dăunător pentru inimă. Asta deoarece poate provoca creșteri ale colesterolului dacă este consumat în exces.
De ce nu trebuie să consumăm ulei de măsline în exces?
Datorită antioxidanților și acizilor grași mononesaturați, uleiul de măsline este adesea prezentat ca un aliment sănătos. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că beneficiile sale depind și de dozaj. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au realizat un studiu pe 40 de adulți supraponderali, cu un IMC mediu de 32 și o vârstă medie de 64 de ani. Participanții, în mare parte obezi și cu risc de boli cardiace, au urmat două diete vegane diferite timp de patru săptămâni. Una dintre diete includea un consum ridicat de ulei de măsline extravirgin (4 linguri pe zi), în timp ce cealaltă dietă limita aportul la mai puțin de o linguriță pe zi.
Rezultatele studiului sunt destul de revelatoare. Persoanele care și-au crescut consumul de ulei de măsline extravirgin au înregistrat o creștere a nivelului de colesterol rău (LDL). De asemenea, s-a observat o creștere a nivelului de glucoză la acești participanți. Această descoperire sugerează că chiar și alimentele considerate „sănătoase” pot avea efecte nedorite atunci când sunt consumate în cantități mari. Uleiul de măsline, în ciuda proprietăților sale benefice, nu face excepție de la această regulă, iar consumul său excesiv poate altera echilibrul lipidic al organismului și, prin urmare, poate afecta sănătatea cardiacă.
Cum să limitezi consumul de ulei de măsline?
Este important să reții că, în materie de alimentație, totul ține de dozare. Ideea nu este să elimini complet uleiul de măsline din alimentație. Ci să îl integrezi într-o manieră mai moderată, supraveghind consumul. Optează, de exemplu, pentru pulverizatoare de ulei. Acestea permit reducerea cantității, acoperind în același timp eficient alimentele. Poți, de asemenea, limita adăugarea de ulei în preparatele culinare utilizând tehnici de gătit fără grăsimi, cum ar fi gătitul la abur, la cuptor sau în apă. Preferă să adaugi uleiul de măsline crud, după gătit, pentru a-i maximiza beneficiile fără a abuza de el.
Uleiul de măsline nu trebuie consumat în cantități excesive. Sfaturile nutriționiștilor ar putea fi utile pentru a-l integra în mod corespunzător în alimentație, astfel încât să beneficiezi de proprietățile sale. Uleiul de măsline nu previne singur toate afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, nu compensează o alimentație bogată în grăsimi și dezechilibrată.