Condimente tipice de iarnă și beneficiile lor

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce condimente tipice de iarnă trebuie să folosești încă de azi? Între scăderea temperaturilor, umiditatea ambientală și excesele de tot felul, iarna este unul dintre momentele anului în care corpul este pus la încercare. Și dacă i-am aduce un pic de alinare? Condimentele fac parte din alimentele care contribuie la îmbunătățirea capitalului nostru de sănătate, aducând în același timp un adevărat plus de savoare rețetelor noastre. Care sunt cele mai bune alegeri?

Anasonul stelat

Numită și „anason stelat”, badianul este fructul badianierului, un arbore asiatic ale cărui flori mici dezvăluie această aromă de anason, recognoscibilă dintr-o mie. Ca multe alte mirodenii, anasonul stelat este „de asemenea, foarte interesant pentru sfera digestivă, în special pentru spasme, balonare, gaze intestinale și colite. Ea ajută la normalizarea florei intestinale.

Dar nu este totul, căci iarna, pe lângă gustul său deosebit de bogat, anasonul stelat „are proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antispasmodice, dar și antioxidante, antibacteriene, vermifuge și diuretice”.

Într-o infuzie sau pentru a aromatiza o preparare, anasonul stelat își va găsi, așadar, locul! asemenea, se spune că este liniștitoar și, prin urmare, ajută la combaterea stresului și a anxietății.

Cardamomul



Condiment versatil prin excelență, cardamomul se regăsește atât în rețete dulci, cât și sărate. În unele bucătării din lume, se impune chiar ca o plantă indispensabilă. Dar dincolo de aroma sa caldă și ușor lămâioasă, are mai multe trucuri în mânecă în timpul sezonului de iarnă.

Cardamomul ar avea beneficii „antiinflamatorii și antispasmodice, facilitează digestia, arsurile la stomac și respirația urât mirositoare. De asemenea, combate tulburările urinare și are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii.

În ceea ce privește compoziția, cardamomul are un conținut ridicat de minerale: calciu, potasiu, fier și zinc, deci beneficiile pentru sănătate se manifestă asupra reglării sistemului nervos, sănătății osoase, ritmului cardiac sau chiar a sistemului imunitar.

Atenție însă, indiferent dacă cardamomul se prezintă sub formă de infuzie sau pulbere, deoarece se descurajează utilizarea acestuia de către persoanele care suferă de „tulburări cardiace, calculi biliari sau tulburări hepatice severe”.

Cuișoarele

Cuișoarele sunt muguri ai unui arbore tropical care produce acest condiment cu un gust cald, învelitor și picant. Iarna, gustul său picant se regăsește în numeroase preparate, de la infuzii la prăjituri și chiar în anumite rețete de supe sau mâncăruri tradiționale franceze. Pe scurt, un condiment versatil, care vine cu multe beneficii.

Dar, cuișoarele sunt, înainte de orice, „regele dinților”! Este într-adevăr un aliat al sănătății gurii și a dinților, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antiseptice și analgezice. Este utilizat frecvent pentru probleme de gingivită, dureri de dinți, abcese, carii, răni bucale mici sau chiar afte.

Ghimbirul

Vedetă a rețetelor așa-numite „detox”, ghimbirul aparține acestei categorii pe care ne place să o numim superalimente. Și pe bună dreptate, consumat sub formă de pulbere, crud sau infuzie, dezvăluie proprietăți uimitoare, perfecte pentru iarnă.


Și de tonus, este vorba, cu proprietățile sale stimulatoare, tonifiante și revitalizante. Într-adevăr, ghimbirul este perfect pentru răceli și oboseală, permițând astfel combaterea multor virusuri și bacterii. Este și un excelent antioxidant! De ce să-și pună toate șansele de partea sa pentru a evita bolile de iarnă, dar nu numai.

Ghimbirul are mai multe beneficii: din punct de vedere digestiv, este foarte bun, deoarece are capacitatea de a facilita digestia (detoxifică și protejează ficatul) prin stimularea secreției de bilă, dar și prin prevenirea și distrugerea formării gazelor în colon. Îl putem folosi și împotriva vărsăturilor, răului de mișcare, greaței (chiar și la femeile însărcinate).