Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Vlahernskaya” (Vlahernitissa)

Photo of author

By Adrian Serban

Icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” sau „Vlahernitissa” ocupă un loc deosebit în inima și cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Cu o istorie veche, adânc înrădăcinată în tradiția bizantină, această icoană este nu doar o reprezentare a Născătoarei de Dumnezeu, ci o adevărată mărturie a mijlocirii și ocrotirii sale asupra credincioșilor și a întregii Biserici.

Originea descoperirii icoanei

Potrivit tradiției, icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” a fost descoperită la Ierusalim de împărăteasa Evdochia, soția împăratului Teodosie al II-lea (408–450), în timpul vieții Sfântului Eftimie cel Mare și în vremea păstoririi Sfântului Iuvenalie ca Patriarh al Ierusalimului. Evdochia, cunoscută pentru râvna sa față de cele sfinte și pentru pelerinajele în Țara Sfântă, a dorit să aducă la Constantinopol nu doar vestigii sfinte, ci și icoane făcătoare de minuni.

Astfel, icoana a fost adusă la Constantinopol și încredințată Sfintei Împărătese Pulheria, care a așezat-o în Biserica din Vlaherne, o construcție dedicată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, unde era păstrat și veșmântul Maicii Domnului. Așezarea acestor odoare sfinte în acest locaș a transformat Biserica Vlahernei într-un loc de profundă evlavie și pelerinaj.

Tipul iconografic și simbolismul

Icoana este de tip „Hodighitria”, adică „Cea care arată Calea”. În această reprezentare, Maica Domnului ține în brațe pe Pruncul Iisus Hristos și cu mâna dreaptă Îl arată pe El, ca fiind Calea, Adevărul și Viața. Această imagine este una dintre cele mai răspândite în iconografia ortodoxă și poartă un mesaj profund: Maica Domnului nu este în centrul atenției pentru sine, ci pentru că Îl arată lumii pe Fiul ei ca mântuire.

Tocmai această caracteristică teologică, a mijlocirii și a îndrumării, a făcut ca icoana „Vlahernskaya” să fie iubită și cinstită în chip aparte în toată lumea ortodoxă.

Minuni și ocrotiri istorice

Un moment de referință în istoria cinstirii icoanei a avut loc în anul 626, când Constantinopolul a fost asediat de avari și perși. Împăratul Heraclie era plecat pe câmpul de luptă, iar capitala era în primejdie. În acel context, Patriarhul Serghie și generalul Bonosus au organizat apărarea orașului, ducând în procesiune pe zidurile cetății icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” împreună cu cinstitul său Veșmânt. Minunea s-a produs: o furtună puternică a nimicit corăbiile inamice, iar orașul a fost salvat.

Această izbăvire miraculoasă a fost atribuită mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar în semn de recunoștință s-a compus Imnul Acatist, un imn de laudă care a devenit parte integrantă a slujbelor Bisericii Ortodoxe. De atunci, icoana „Vlahernskaya” este pomenită cu multă evlavie în sâmbăta a cincea din Postul Mare, când se cântă Imnul Acatist.

Prăznuiri și rânduieli liturgice

Icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” este prăznuită în trei momente ale anului bisericesc:

  1.  Pe 2 iulie, când Biserica face pomenirea Așezării Veșmântului Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă din Vlaherne, o sărbătoare ce evidențiază protecția Maicii Domnului asupra celor care se roagă cu credință.
  2.  Pe 7 iulie, ca o cinstire aparte a icoanei în calendarul ortodox.
  3.  În sâmbăta a cincea din Postul Mare, numită și Sâmbăta Imnului Acatist, când credincioșii se adună în biserici pentru a înălța Imnul Acatist către Maica Domnului, în semn de recunoștință pentru mijlocirea ei în vremuri de nevoie.

Aceste prăznuiri sunt încărcate de spiritualitate și de intensă participare a credincioșilor, fiind un prilej de reînnoire a credinței și a nădejdii în ajutorul ceresc.

De la Constantinopol la Moscova

După căderea Constantinopolului în anul 1453, icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” a fost mutată în Sfântul Munte Athos, locul cel mai de preț al monahismului ortodox. Acolo, icoana a fost păstrată cu mare cinste timp de aproape două secole. În anul 1654, călugării athoniți au hotărât să trimită această sfântă icoană la Moscova, în semn de recunoștință față de țarul Alexei Mihailovici, pentru sprijinul acordat mănăstirilor din Athos.

Astfel, icoana a fost primită cu mare solemnitate în Rusia, unde a fost cinstită în numeroase biserici și mănăstiri. Cinstirea ei s-a răspândit în tot spațiul ortodox slav, iar icoana a continuat să fie izvor de minuni și tămăduiri sufletești și trupești.

Icoana „Vlahernskaya” în spiritualitatea ortodoxă

Maica Domnului este numită în cântările Bisericii „Ocrotitoarea neamului creștinesc” și „Scăparea celor ce aleargă la ea”. Icoana „Vlahernskaya” nu este doar o piesă de patrimoniu sau un vestigiu istoric, ci un simbol viu al prezenței Maicii Domnului în viața Bisericii. Ea este chemată în rugăciune nu doar în vremuri de război, ci și în necazuri personale, în boli, în ispite, în încercări. Mamele creștine o cinstesc ca pe ocrotitoarea copiilor lor, monahii ca pe Maica duhovnicească a celor ce se nevoiesc în post și rugăciune, iar preoții o invocă în slujbele de vindecare și mângâiere.

În multe biserici ortodoxe, icoana „Vlahernskaya” este zugrăvită în altar sau în pronaos, și nu puțini sunt cei care mărturisesc ajutorul primit după ce s-au rugat cu credință înaintea acesteia.

Într-o lume marcată de tulburare, de confuzie și de suferință, icoana Maicii Domnului „Vlahernskaya” rămâne un far călăuzitor

Mesajul ei este unul de pace, de îndrumare și de încredere în ajutorul divin. Maica Domnului, arătându-L pe Domnul Iisus Hristos, ne amintește că nu suntem singuri în lupta vieții, că există o cale spre lumină și spre adevăr, iar această cale este Fiul ei, Mântuitorul lumii.

Pentru omul modern, prins în agitația cotidiană și adesea dezorientat, icoana „Vlahernskaya” este o chemare la rugăciune, la liniștire, la întoarcerea inimii către Dumnezeu. Ea ne învață smerenia, credința, și curajul de a merge înainte, în ciuda greutăților.

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Vlahernskaya” este o manifestare vie a dragostei pe care Biserica Ortodoxă o poartă Născătoarei de Dumnezeu

Această icoană nu este doar un obiect de cult, ci o prezență vie, care îndrumă, ocrotește și mângâie. Prin ea, se adeverește încă o dată cuvântul rostit de Maica Domnului în Cana Galileii: Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceţi orice vă va spune. (Ioan 2, 5)

A cinsti icoana „Vlahernskaya” înseamnă a urma această poruncă, a-L urma pe Domnul Iisus Hristos, arătat de Maica Sa, și a trăi viața în lumina Evangheliei. Astfel, prin rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, și noi vom fi izbăviți de toate primejdiile și vom dobândi harul și mila Domnului, spre slava Sa și spre mântuirea noastră.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne și ajută-ne pe noi, păcătoșii!