Ești curios să afli cine este Prințul Michael de Kent, vărul reginei Elisabeta a-II-a? Nepotul regelui George al V-lea este căsătorit cu o scriitoare fermecătoare, pe nume…prințesa Michael de Kent.
Cine este Prințul Michael de Kent?
Născut în Buckinghamshire la 4 iulie 1942, Prințul Michael de Kent este al treilea copil al Prințului George, Duce de Kent (fiul lui George al V-lea și al Reginei Maria) și al Prințesei Marina a Greciei și Danemarcei (fiica Prințului Nicolae al Greciei și Danemarcei și a Marii Ducese Elena Vladimirovna a Rusiei). Fratele și sora sa sunt prințul Edward, duce de Kent (căsătorit cu ducesa de Kent) și prințesa Alexandra, onorabila Lady Ogilvy.
Prințul Michael, în prezent în vârstă de 82 de ani, s-a născut al șaptelea în linia de succesiune la tronul britanic. Din partea tatălui său, este văr primar cu Prințesa Elisabeta. Aceasta a devenit ulterior Regina Elisabeta a-II-a. Din partea mamei sale, el este, de asemenea, văr cu prințul Philip, duce de Edinburgh. Prințul Michael de Kent nu este un membru activ al Familiei Regale – spre deosebire de fratele și sora sa – dar a reprezentat-o ocazional pe regretata regină la evenimente oficiale.
O familie numeroasă
Alături de alți membri ai Familiei Regale, Prințul Michael se mândrește cu o listă de patroni demnă de un who’s who al celor mai influente figuri din lume. Din listă îi putem aminti pe Regele George al VI-lea, Regele Haakon al VII-lea al Norvegiei și președintele american Franklin D. Roosevelt sunt printre cei aleși.
La câteva săptămâni după nașterea sa, familia a fost lovită de o tragedie. Tatăl său, Prințul George, duce de Kent, a murit într-un accident aviatic. Accidentul a avut loc lângă Dunbeath, Scoția. La vârsta de cinci ani, prințul Michael a fost cavaler de onoare la nunta verișoarei sale, prințesa Elizabeth, cu locotenentul Philip Mountbatten. Studiind la Eton, prințul Michael s-a dovedit a fi un lingvist. Vorbește fluent nu numai franceza, ci și germana și italiana. În plus, a fost primul membru al familiei regale care a învățat limba rusă, pe care a fost capabil să o traducă. După absolvirea studiilor la Eton, a studiat la Academia Militară Regală de la Sandhurst și a servit în armată timp de douăzeci de ani.
De ce a fost nevoit să renunțe la locul său în ordinea succesiunii?
Prințul Michael de Kent a fost nevoit să renunțe la locul său în ordinea succesiunii. Motivul? S-a căsătorit cu baroneasa Marie Christine von Reibnitz. Ulterior a fost repus în drepturi. Aceasta din urmă este o catolică germană divorțată. Este cunoscută în prezent ca fascinanta prințesă Michael de Kent, fost designer de interioare. S-au căsătorit civil la Viena. Asta după ce au primit permisiunea Papei Ioan Paul al II-lea. Prințesa Michael, care a scris numeroase cărți despre regalitatea europeană, este o fană a pisicilor siameze și birmaneze, precum și a gheparzilor. A avut unul ca animal de companie când era copil, după cum povestește în cartea sa A Cheetah’s Tale).
Prințul și prințesa Michael de Kent au doi copii. Lordul Frederick Windsor, bancher cu studii la Oxford (căsătorit cu Sophie Winkleman, vedeta Peep Show), și jurnalista Lady Gabriella Kingston, care și-a pierdut recent soțul, Thomas Kingston. Amândoi se află la coada ierarhiei succesiunii la tron. Cu toate acestea, încă se alătură familiei regale la ocazii precum Royal Ascot.
Pasiunea pentru Rusia a prințului Michael de Kent
Prințul Michael, acum al 52-lea în ordinea succesiunii, are, de asemenea, legături speciale cu Rusia. Țarul Nicolae al II-lea a fost văr primar cu trei dintre bunicii săi, George al V-lea, Prințul Nicolae al Greciei și Danemarcei și Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei. Atunci când rămășițele țarului și ale unei părți a familiei sale au fost exhumate în 1991, acestea au fost identificate prin teste ADN. Asta în parte datorită unui eșantion prelevat chiar de la Prințul Mihai.
A participat la funeraliile țarului și ale familiei sale la Sankt Petersburg în 1998. Membru de onoare al Asociației Familiei Romanov, el a primit în 2009 prestigiosul Ordin al Prieteniei al Kremlinului. A fost recompensat pentru activitatea sa în domeniul relațiilor anglo-ruse. Este unul dintre puținii britanici care au primit această distincție. Site-ul său oficial subliniază „atașamentul său emoțional puternic” față de Rusia, pe care a putut să o viziteze de la căderea comunismului.
Prințul Michael de Kent a putut să o reprezinte pe regina decedată în mai multe ocazii. Inclusiv la cea de-a 150-a aniversare a Războiului Crimeii. Deși nu apare în Court Circular, registrul oficial al angajamentelor regale, site-ul web al prințului enumeră aproximativ 200 de evenimente la care a participat înainte de pandemie.