Chlorella: detoxifiere, hipertensiune, colesterol… descoperă virtuțile acestui superaliment

Photo of author

By Ramona Fustos

Probabil că ești familiarizat cu spirulina ca una dintre microalgele vedetă, dar ai auzit vreodată de chlorella? De asemenea, considerată un superaliment, această algă mică, dar puternică, se spune că este eficientă în reducerea hipertensiunii arteriale, stimularea sistemului imunitar și detoxifierea organismului. Iată o prezentare generală a numeroaselor puteri ale chlorellei.

Deși chlorella ocupă acum un loc predominant pe rafturile magazinelor bio, în realitate această microalgă verde nu este o noutate. Acest specimen microscopic, unicelular, a fost descoperit în lacurile și iazurile din multe țări la sfârșitul secolului al XIX-lea. În Japonia, chlorella este acum cultivată intensiv, deoarece este consumată pe scară largă ca supliment alimentar. Această algă de apă dulce este încărcată cu clorofilă, care îi conferă culoarea verde aprins și multe dintre beneficiile sale pentru organism.

Care sunt beneficiile chlorellei?

Ca superaliment, chlorella este apreciată mai ales pentru beneficiile sale nutriționale. Da, această microalgă este un adevărat concentrat de nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Și asta este cel puțin ceea ce putem spune, pentru că este bogată în acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6), proteine vegetale, fibre, vitamine (A, C, E, K, vitamine din grupul B, inclusiv B12), minerale și oligoelemente (fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu etc.). Cu toate aceste componente, nu este de mirare că chlorella este creditată cu o multitudine de puteri, printre care:

-potențialul său detoxifiant: ajută ficatul să își îndeplinească funcțiile de detoxifiere și purificare;

-efectele sale asupra sistemului imunitar;

-prevenirea deficiențelor nutriționale;

-contribuția sa la colesterolul bun;

-reglarea tensiunii arteriale (în special în cazurile de hipertensiune);

-lupta împotriva stresului oxidativ: această algă limitează stresul oxidativ, care este responsabil de îmbătrânirea prematură a celulelor și de apariția diferitelor patologii;

-beneficiile sale pentru piele și păr.

Dar, contrar credinței populare, chlorella nu este chiar un aliment miraculos pentru pierderea în greutate. Desigur, ea oferă un teren de joc favorabil (susținerea aportului de proteine și fier, optimizarea proceselor antioxidante), dar singură – ca orice alt aliment – nu poate induce slăbirea.

Care este diferența dintre spirulină și chlorella?

Nu este neobișnuit să confunzi spirulina și chlorella, iar acest lucru este perfect normal. La urma urmei, ambele sunt organisme acvatice albastru-verde considerate a fi superalimente. În plus, ambele microalge sunt bogate în vitamine, minerale și proteine vegetale. Cu toate acestea, chlorella este mai săracă în proteine decât spirulina, dar are niveluri mai ridicate de omega-3 și beta-caroten. Chlorella se remarcă și prin acțiunea sa de detoxifiere. Spirulina este mai interesantă dacă ești în căutarea unui aliment care să taie pofta de mâncare și care să favorizeze și recuperarea fizică.

Cum se consumă chlorella?

Chlorella este vândută în principal sub formă de pulbere sau capsule. Cu toate acestea, trebuie  să verifici dacă algele sunt cultivate în apă pură, filtrată în mod regulat. Eticheta ecologică și fabricarea europeană sunt factori de calitate. Dozajul poate varia de la o marcă la alta, dar dacă alegeți pulberea de chlorella, o poți adăuga într-un suc, smoothie, dressing pentru salată sau pur și simplu într-un pahar cu apă. Nimic nu te împiedică să o presări pe salate sau mâncăruri calde, atâta timp cât o faci în ultimul moment pentru a nu-i strica virtuțile.