Care sunt cele mai sănătoase legume ale iernii? A mânca produse de sezon este o joacă de copii primăvara și vara, dar lucrurile se complică odată cu instalarea frigului. Anumite legume pot însă supraviețui frigului, datorită unei cantități mai mari de zahăr care le împiedică să înghețe.
Iată o selecție de legume de iarnă care au un impact pozitiv asupra organismului, datorită compoziției și conținutului lor nutrițional.
Varza creata, sursa de antioxidanți
Aparținând familiei cruciferelor, varza crețată este o legumă cu frunze care prosperă pe vreme rece. Astfel, poate rezista condițiilor de zăpadă și este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți precum flavonoidele. O singură cană de kale conține doza zilnică recomandată de vitamine A, C și K.
Un studiu publicat în 2012 și disponibil pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a arătat că o dietă bogată în flavonoide ar putea contribui la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar și cel esofagian.
Varza de Bruxelles, bogată în vitamina K și fibre
La fel ca varza creata, varza de Bruxelles aparține familiei cruciferelor. Rezistente la îngheț, conțin o cantitate impresionantă de nutrienți, cum ar fi vitamina K: o cană (156 grame) de varză de Bruxelles gătită conține 137% din aportul zilnic recomandat. Varza de Bruxelles este, de asemenea, bogată în fibre: un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients a dezvăluit că fibrele încetinesc procesul digestiv al organismului, ducând la o eliberare mai lentă a glucozei în sânge și la reducerea vârfurilor de zahăr din sânge.
Morcovii, bogați în vitamina A
Dacă morcovii pot fi recoltați vara, ei ating maturitatea deplină toamna și iarna. Pe vreme rece, ele își transformă rezervele de amidon în zahăr pentru a împiedica înghețarea apei din celulele lor. Foarte nutritivi, morcovii sunt o sursă excelentă de beta-caroten, care poate fi transformat în vitamina A de organism. Un morcov mare (72 de grame) conține astfel 241% din aportul zilnic recomandat de vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilo. Dar și pentru funcționarea sistemului imunitar.
Sfecla elvețiană și acțiunea sa asupra inflamației
Foarte puțin caloric, mangoldul este, de asemenea, rezistent la frig și bogat în nutrienți. O cană (36 de grame) furnizează doar 7 calorii, dar conține aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Este, de asemenea, o excelentă sursă de vitamina C și magneziu,. În plus, frunzele sale sunt bogate în pigmenți vegetali numiți betalaine.
Un studiu publicat în 2004 și disponibil pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a demonstrat că betalainele ajută la reducerea inflamației.
Varza verde, sursă de calciu
La fel ca varza creț și varza de Bruxelles, varza verde aparține familiei cruciferelor. Bogat în vitamina K, conține și o cantitate impresionantă de calciu: o singură cană (190 de grame) de varză kale conține 27% din aportul zilnic recomandat.
Rutabaga, sursă de potasiu
Ușor subestimat în ciuda valorii sale nutritive impresionante, rutabaga este o legumă rădăcină care conține peste jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina C și un aport important de potasiu. Un studiu publicat în 2011 și disponibil pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a dezvăluit că o dietă bogată în potasiu poate contribui la reducerea hipertensiunii arteriale.
Varza roșie, bogată în antioxidanți
Dacă varza verde și varza roșie sunt ambele excelente pentru sănătate, cea din urmă are o valoare nutritivă superioară. O cană de varză roșie crudă (89 de grame) conține astfel 85% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și cantități mari de vitamine A și K. Varza roșie se remarcă, de asemenea, prin conținutul său de antioxidanți, printre care flavonoidele.