Vrei să afli cele mai bune alternative naturale la cafea pentru a fi în formă întreaga zi? Ți se pare și ție imposibil să îți începi ziua fără o doză de cofeină? Cu siguranță că ai auzit până acum că dacă bei o cafea pe stomacul gol, după ce te trezești, nu este un lucru bun pentru sănătate. Dacă deja te-ai confruntat cu arsuri, cu acid după ce ai băut băutura ta preferată dimineața, trebuie să știi că este un lucru perfect normal, deoarece cafeaua estee cea care poate stimula acidul clorhidric, cel care descompune alimentele în stomac.
Dar asta nu este tot. Cana aburindă de cafea, pe care ți-o imaginezi esențială pentru a te trezi cu dreptul, interferează cu producția de cortizol – hormonul stresului și al energiei – și poate provoca tremurături spontane sau anxietate, dar mai ales riscă să te obosească și mai mult. Așa că trebuie să încerci să uiți de acest obicei perfect contraproductiv! În schimb, optează pentru alternative naturale, care, la fel ca și întâlnirea zilnică cu espresso-ul dublu Arabica, îți vor da un impuls semnificativ atunci când te trezești la primele ore ale dimineții.
Care sunt cele mai bun alternative naturale la cafea?
Cu siguranță că ai auzit până acum de ea, fiind extrem de populară și la noi în țară. Obținută prin prăjirea rădăcinii de cicoare, o plantă cu multiple beneficii nutriționale, această băutură este consumată pentru proprietățile sale digestive și antioxidante. Apreciată pentru aromele sale de alune și de caramel, este recunoscută mai ales ca un excelent substitut al cofeinei.
Alternative naturale la cafea: Chaga
Populară pentru virtuțile sale imunitare, adaptogen, anti-inflamatorii, dar și antioxidante, mai puternice decât la Goji, această ciupercă are un renume ancestral în medicina tradițională chinezească, rusă sau europeană. Aceasta poate reduce oboseala și poate regla nivelul de stres în mod natural. Are un gust lejer amar, de lemn deci este o excelentă alternativă la cafea.
Sâmburii de curmale
Sâmburii de curmale zdrobiți pot înlocui, de asemenea, cafeaua neagră de dimineață. Aceștia pot fi consumați pe tot parcursul zilei, fără risc de insomnie, deoarece, ca și cicoarea și chaga, nu conțin cofeină. Această băutură blândă, energizantă și regenerantă este bogată în minerale, polifenoli și aminoacizi. Pentru a o savura, nimic mai simplu: savurează mai întâi pulpa fructelor, scoate sâmburii, curăță-i, lăsă-i să se usuce și, în cele din urmă, zdrobește-i! Strecoară și savurează!
Rooibos
Cunoscută sub numele de „ceai roșu”, această plantă endemică din Africa de Sud este consumată sub formă de ceai în întreaga lume. Neavând cofeină, rooibosul face o infuzie plăcută care poate fi băută caldă sau rece, sau chiar rece vara. Rooibos este renumit pentru beneficiile sale pentru sănătate. Bogat în potasiu, calciu, magneziu și oligoelemente precum manganul, fluorul și cuprul, acesta stimulează sistemul imunitar. Rooibos este, prin urmare, o băutură ideală pentru persoanele cu anemie sau lipsă de energie. În plus, conține antioxidanți care sunt deosebit de benefici pentru piele și pentru sistemul intestinal și digestiv.
Golden Latte sau Laptele de aur
Este vorba despre o rețetă din medicina tradițională indiană unde curcuma, cu mutipl virtuți este asociată și amestecată cu ghimbir, piper, scorțișoară, puțină miere și o băutură vegetală pe bază de migdale sau cocos.