Cele mai bune alimente pentru colon

Photo of author

By Ramona Fustos

Cancerul de colon este o tumoare malignă a mucoasei colonului sau a rectului. În 95% din cazuri, acesta este diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Cancerul colorectal este al doilea cel mai mortal cancer în multe țări din Europa. Sensibilizarea cu privire la depistarea precoce este un instrument esențial pentru reducerea numărului de decese legate de acest cancer. După cum subliniază specialiștii, depistarea precoce duce la vindecare în nouă cazuri din zece.

Pe lângă îmbunătățirea depistării, adoptarea anumitor comportamente legate de stilul de viață este un alt aspect al arsenalului preventiv care poate juca un rol real în reducerea riscului de a dezvolta acest cancer.

Colon sănătos: obiceiurile de viață care te pot ajuta să ai grijă de intestinele tale

Printre schimbările benefice pe care să le integrezi în rutina ta zilnică, se numără:

-limitarea consumului de carne roșie și mezeluri. Consumul excesiv de carne roșie, adică peste 100 de grame pe zi poat să mărească cu 29% riscurile de a suferi de cancer colorectal. Iar dacă vei consuma peste 50 de mezeluri, vei mări cu 21% riscurile de a suferi de cancer colorectal.

– reducerea alcoolului și renunțarea la fumat. O combinație dintre alcool și tutun este un cocktail periculos pentru colon, deoarece crește riscul de cancer colorectal de 8,6 ori.

Trebuie deci să încerci să menții o greutate sănătoasă: supraponderabilitatea sau obezitatea reprezintă un factor de risc pentru cancerul colorectal. Care este greutatea sănătoasă recomandată? Se recomandă un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 25 și 27 și să crești activitatea fizică și reduci timpul petrecut în poziție șezând.

În ceea ce privește alimentația, să îți faci plinul de anumite alimente, este de mare ajutor atunci când vrei să ai grijă de colon. Iată care sunt alimentele de privilegiat.

Broccoli și legumele cu frunze verzi

Să consumi mai multe fibre reprezintă un gest preventiv atunci când vrei să ai grijă de sănătatea colonului. Legumele cu frunze verzi și legumele crucifere precum broccoli sunt aliați de preț în acest sens.

Broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale și alte legume crucifere conțin compuși numiți glucosinolați, care sunt descompuși în compuși biologic activi care au demonstrat că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase de colon.

Iar legumele cu frunze verzi precum spanacul, lăptuca sau alte tipuri de salate, sunt bogate în fibre, vitamine și minerale care susțin sănătatea digestivă.

Fructele de pădure

Căpșuni, afine, zmeură, mure… Aceste fructe de pădure sunt cele mai bogate în antioxidanți, mai ales în poolifenoli și flavoinoide. Acestea sunt cel mai adesea ascociate cu o reducere a riscului de a suferi de cancer de colon.

Ceapa și usturoiul

Usturoiul și ceapa conțin compuși sulfuroși și organosulfuroși precum alicina, care au proprietăți anticanceroase și care pot contribui la inhibarea creșterii celulelor canceroase.

Cerealele integrale și leguminoasele

Cerealele integrale (pâinea integrală, pastele integrale, orezul integral etc.) și leguminoasele (linte, năut, fasole boabe etc.) se numără printre alimentele pe care ar trebui să le consumi zilnic. Acestea ajută la creșterea consumului de fibre. S-a demonstrat că fibrele ajută la reducerea riscului de cancer colorectal.