Care sunt cele mai bune alimente bune pentru ficat? Ficatul este un organ central al corpului uman și îndeplinește numeroase funcții în mod autonom: eliminarea toxinelor, digestia, stocarea vitaminelor. Cu toate acestea, anumite alimente și băuturi pot da o mână de ajutor ficatului și îl pot ajuta să prevină sau să combată anumite boli.
De ce trebuie să avem grijă de ficatul nostru?
Ficatul nu este doar cel mai mare dintre organele interne, ci și unul dintre cele mai importante. Nu putem trăi fără el. Ca parte integrantă a sistemului digestiv, ficatul are misiunea de a procesa tot ceea ce stomacul și intestinele digeră și absorb. Una dintre principalele sale sarcini constă în a produce bilă, un lichid fiziologic, care transformă grăsimile în combustibil utilizabil de către organism. În alte cuvinte, fără ficatul nostru, a mânca un hamburger, de exemplu, ne-ar face foarte rău.
De fapt, ficatul poate fi creditat cu cel puțin 500 de funcții vitale. Reglează glicemia, produce vitamine, menține sângele la grosimea corectă și împiedică mușchii să tremure. Filtrează toxinele din sânge și procesează medicamentele și alcoolul pentru a le utiliza și a le elimina. De asemenea, atunci când mușchii tăi se dezvoltă, în special datorită exercițiilor regulate, este ficatul tău cel care permite acest lucru. Este foarte important pentru sănătatea inimii. Ficatul ne ajută chiar să gândim mai clar. Ai înțeles, un ficat sănătos este fără îndoială un element cheie pentru o viață sănătoasă.
Care sunt alimentele benefice pentru ficat?
Poți menține un ficat sănătos oferindu-i nutrienții necesari de care are nevoie. Iată câteva alimente bune pentru ficat.
Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt substanțe de origine vegetală, nedigerate în tubul digestiv. Ele sunt esențiale pentru buna funcționare a tranzitului intestinal. Ele aparțin familiei carbohidraților. Alimentele bogate în fibre încetinesc stocarea zahărului în ficat, evitând astfel supraîncărcarea acestuia și provocând treptat anumite boli, cum ar fi boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Fibrele previn de asemenea constipația, sunt implicate în controlul glicemiei și al colesterolului din sânge, curăță ficatul de toxinele sale și oferă un sentiment de sațietate, ajutându-ne astfel să controlăm mai bine cantitatea de alimente absorbite.
Fibrele hrănesc de asemenea în principal microbiota noastră intestinală, adică ansamblul bacteriilor care locuiesc în tubul digestiv.
Putem găsi fibre în leguminoase precum lintea, năutul și fasolea uscată, dar și în fructe și legume.
Pești grași
Peștii grași precum sardina, tonul, macroul, heringul, somonul sau chiar păstrăvul conțin omega-3. Omega-3 sunt grăsimi esențiale pe care nu le putem produce singuri și care, prin urmare, trebuie să provină din alimentația noastră. Aceste grăsimi contribuie la reducerea inflamațiilor deoarece pot fi transformate în organism în diverse compuși, care au unele proprietăți antiinflamatorii. Consumul de omega-3 a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de boală cardiacă.
De asemenea, așa cum am precizat mai sus, ficatul este un organ care are misiunea de a procesa grăsimile din corpul nostru. Poate avea, așadar, un rol foarte important în reglarea greutății și stocarea grăsimilor. Omega-3 au, prin urmare, misiunea de a îmbunătăți funcția noastră hepatică și pot contribui la reducerea cantității de grăsimi care se acumulează în ficat.
Proteine vegetale
Leguminoase, tofu, tempeh, nuci și semințe: aceste proteine vegetale constituie o bună alternativă la proteinele animale deoarece sunt foarte sărace în „grăsimi rele”, responsabile parțial de procesele inflamatorii dăunătoare menținerii integrității funcțiilor ficatului.
Studiile confirmă că steatoza hepatică, o boală a ficatului, poate fi cauzată de un abuz de alcool, dar și de supraponderalitate. O alimentație sănătoasă și mai bogată în proteine vegetale și, prin urmare, în fibre permite limitarea porțiilor consumate și asigură o gestionare ponderală mai adecvată.
Ulei de măsline
Îți place să mănânci măsline întregi la aperitiv sau să condimentezi salatele cu un strop de ulei de măsline și lămâie? Asta e perfect! Bogată în vitamina E și antioxidanți, uleiul de măsline este un aliat de seamă pentru un ficat sănătos. Nu numai că uleiul de măsline nu suprasolicită ficatul cu grăsimi, dar ar contribui și la inversarea bolii ficatului gras.
Legumele colorate
Broccoli, spanac, sfeclă, grepfrut, portocală, printre altele… Aceste legume și fructe colorate sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, dar mai ales în antioxidanți. Rolul antioxidanților, așa cum sugerează și numele lor, este de a lupta împotriva oxidării organismului. În mod natural, corpul nostru produce radicali liberi, atomi instabili, care pentru a se stabiliza, se vor fixa pe alte celule. Prezența lor este inevitabilă, dar necesară în cantități mici pentru a lupta, de exemplu, împotriva microbilor și virusurilor. În cele din urmă, prea mulți radicali liberi produși pot avea consecințe notabile asupra sănătății: degenerarea celulelor, infecții, apariția bolilor precum cancerul și bolile de ficat.
Este recomandat, așadar, să consumi o jumătate de farfurie de vegetale la toate mesele, și mai ales cele colorate.