Ceai negru sau verde? 4 diferențe și beneficii pentru sănătate

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce preferi? Ceai verde sau ceai negru? Și mai ales, cunoști toate diferențele dintre aceste două produse naturale provenite din aceeași plantă? Procesele de fabricare și oxidare, culorile, aromele, conținutul de cofeină, beneficiile pentru sănătate și metodele de conservare. Iată câteva diferențe dintre ceaiul negru și ceaiul verde și fă cea mai bună alegere în funcție de gusturile și nevoile tale.

Deși diferite din multe puncte de vedere, ceaiul negru și ceaiul verde sunt ambele obținute din frunzele de Camellia Sinensis, un arbust cultivat în principal în Asia și Africa. Ambele au numeroase beneficii pentru sănătate. Dar ceaiul negru și ceaiul verde au caracteristici foarte diferite pe care este întotdeauna bine să le cunoști înainte de a face o alegere.

În funcție de situație, gusturi și nevoi, este adesea mai bine să optezi pentru unul sau altul. Pentru a te ajuta să te hotărăști, iată tot ce trebuie să știi despre diferențele dintre ceaiul verde și cel negru. Vei mai afla numeroase lucruri despre beneficiile consumului zilnic pentru sănătate.

Diferențe dintre ceaiul negru și cel verde

1. Procesul de fabricație

Odată ce frunzele de ceai au fost culese, există o serie de opțiuni pentru a profita la maximum de beneficiile plantei. Una dintre principalele diferențe dintre ceaiul verde și ceaiul negru este procesul de fabricație. Mai precis oxidarea frunzelor. Pentru a obține un ceai verde de calitate, frunzele sunt aburite și apoi uscate, reducând la minimum procesul de oxidare. Astfel se păstrează culoarea verde caracteristică a frunzelor de ceai și proprietățile antioxidante naturale ale produsului.

Ceaiul negru, pe de altă parte, este obținut prin oxidarea completă a frunzelor plantei Camellia Sinensis. Frunzele sunt apoi uscate la aer înainte de a căpăta o culoare mai închisă și o aromă mai puternică după infuzie.

2. Gust și aromă

În funcție de procesul de fabricație, de gradul de oxidare și de soiul de ceai verde (sencha, matcha, bancha, hojicha etc.), gustul și aroma infuziei naturale pot varia ușor. Cu toate acestea, spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde are, în general, o aromă mai ușoară. Mai mult sau mai puțin ierboasă sau amară și, uneori, ușor dulce și zaharoasă.

Ceaiul negru, pe de altă parte, este mai corpolent, mai bogat și mai amar. Datorită oxidării frunzelor, diferitele varietăți de ceai negru pot degaja și arome mai intense, picante, fructate sau chiar de malț. Aromele mai pronunțate ale ceaiului negru sunt ideale pentru a înlocui plăcerea unei cafele de dimineață, dându-ți în același timp energie pentru restul zilei.

3. Nivelul de oxidare și culoarea

Pentru a face diferența între un ceai verde și un ceai negru, trebuie doar să te uiți la culoarea frunzelor și, mai ales, la culoarea lichidului atunci când acestea sunt infuzate în apă fierbinte. Ceaiul verde, așa cum sugerează și numele său, este de obicei galben deschis sau verde pal.

Ceaiul negru, pe de altă parte, se recunoaște imediat prin culoarea sa mai închisă, datorată oxidării totale a frunzelor. Odată preparat, acesta capătă, în general, nuanțe care variază de la roșu cupru la maro închis.

4. Concentrația de cofeină

În medie, ceaiul verde conține de până la 2 ori mai puțină cofeină decât ceaiul negru. Și, de aproximativ 5 ori mai puțină decât cafeaua. În funcție de originea și varietatea băuturii naturale în cauză. Prin urmare, dacă ești sensibil la cafeină sau teină, este de preferat să bei ceai verde mai degrabă decât cafea sau ceai negru. Ceaiul negru are o concentrație mult mai mare de cofeină și teină decât ceaiul verde, din nou din cauza modului în care frunzele sunt fabricate și oxidate.

Ideal pentru a înlocui cafeaua dimineața și pentru a îți da un adevărat impuls, ceaiul negru nu ar trebui consumat la sfârșitul zilei sau seara. Asta deoarece proprietățile sale energizante pot provoca insomnie sau pot prelungi adormirea.