Ce vitamine pot ajuta la combaterea oboselii de iarnă? Stresul, surmenajul, o alimentație dezechilibrată, oboseala și bolile de iarnă ne pun organismul la încercare. Un cocktail de vitamine te poate ajuta să rămâi în formă maximă în această perioadă de oboseală temporară. Care sunt cele mai bune suplimente alimentare? Și ce precauții trebuie să iei atunci când urmezi un tratament?
Este perfect normal să trecem prin perioade de oboseală în timpul iernii. Nevoia noastră de vitamine și micronutrienți crește pentru a face față posibilelor infecții și pentru a ne stimula sistemul imunitar. Un impuls extern sub formă de suplimente alimentare este, prin urmare, foarte binevenit.
Care sunt cele mai bune vitamine pe care să le iei când ești obosit iarna?
Complexele vitaminice pentru a ajuta la combaterea oboselii de iarnă conțin:
-Vitamine din grupul B (B3, B8, B12 etc.), care sunt esențiale pentru producerea de energie și transmiterea impulsurilor nervoase;
-vitamina C, care contribuie la întărirea sistemului imunitar;
-Minerale: fier, care permite globulelor roșii să transporte oxigenul (carența de fier este o cauză frecventă a oboselii); mangan, zinc și magneziu, care sunt, de asemenea, necesare pentru producerea de energie și pentru apărarea organismului.
-Magneziul: cel mai bun supliment alimentar pentru a combate oboseala și nervozitatea.
Esențial pentru echilibrul nervos și relaxarea musculară, magneziul este indicat atunci când oboseala este însoțită de nervozitate, probleme de somn sau crampe. În multivitaminele tradiționale, magneziul este adesea prezent în cantități mici și/sau sub formă de săruri care sunt prost asimilate de organism. Pentru un aport optim de magneziu, preferă-l sub formă de citrat, bisglicinat sau glicerofosfat, la o doză suficientă (cel puțin 100 mg pe zi) și combinat cu vitaminele B pentru a facilita absorbția.
Ce fel de tratament cu vitamine este necesar dacă oboseala este deja bine instalată?
Dacă oboseala s-a instalat deja, poți opta pentru formule care oferă doze mai mari de anumite vitamine B și vitamina C, depășind valorile nutriționale de referință (VNR), care corespund necesarului mediu de vitamine și minerale al populației.
Aceste vitamine, în limitele valorilor maxime autorizate, nu sunt cu risc de supradozaj. În acest caz, trebuie să ai grijă să nu depășești un tratament de 3 până la 4 săptămâni.
Ce se întâmplă în cazul oboselii intense sau prelungite?
În caz de oboseală intensă sau prelungită (convalescență), se poate adăuga ginseng: acesta îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale în timpul perioadelor de oboseală prelungită, proprietăți recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Trebuie să se aștepte 10 până la 15 zile pentru ca eficacitatea sa să devină evidentă. Nu este recomandat înainte de vârsta de 18 ani sau în caz de boli cardiace sau hipertensiune arterială prost controlată.
Ce se întâmplă cu copiii?
Pentru copii, în plus față de aceste ingrediente antioboseală, trebuie să asiguri un aport optim de vitamina D, care este esențială pentru buna dezvoltare și creștere a oaselor. Este important să urmezi instrucțiunile producătorului: multe produse nu sunt potrivite înainte de vârsta de 12, 15 sau chiar 18 ani.