Ce trebuie să mănânci și ce trebuie să eviți pentru a relansa metabolismul

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să știi ce trebuie să mănânci și ce trebuie să eviți pentru a relansa metabolismul? Cel mai adesea, avem impresia că unele persoane se nasc extrem de norocoase atunci când vine vorba despre metabolism rapid. Este adevărat că și genetica joacă un rol important în capacitatea unui individ de a arde alimentele ca și un carburant. Mulți oameni reușesc să dea o mână de ajutor naturii prin creșterea masei musculare slabe, consumatoare de calorii, prin exerciții fizice. Dar pot alimentele pe care le consumi să accelereze sau să  încetinească cu adevărat metabolismul? Într-o anumită măsură, da!

Ce trebuie să mănânci și ce trebuie să eviți pentru a relansa metabolismul?

Anumite alimente se pare că pot contribui la accelerarea metabolismului, în timp ce altele par să îl încetinească. Și vei vedea că există o mulțime de modalități savuroase de a relansa metabolismul.

Alimentele bogate în proteine

Proteinele au o reputație puternică în rândul culturiștilor și al altor persoane preocupate de fitness, și pe bună dreptate. Organismul tău este cel care consumă mai multă energie pentru a digera alimentele bogate în proteine, cum ar fi ouăle, carnea, peștele și legumele, decât pentru a digera carbohidrații și grăsimile.

Alimentele bogate în seleniu pentru a relansa metabolismul

Studiile sugerează că anumite minerale precum seleniul și fierul pot avea un efect semnificativ asupra funcției glandei tiroide, care reglează metabolismul. Alimentele bogate în seleniu, cum ar fi nucile de Brazilia și sardinele, sunt cele care îți pot ajuta tiroida să funcționeze cât mai bine.

Alimentele bogate în fier

O alimentație care este prea săracă în seleniu sau fier poate împiedica tiroida să producă o cantitate bună de hormoni, un lucru ce ar putea duce la încetinirea metabolismului. Consumul unei cantități mari de alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul și broccoli, va da un impuls tiroidei.

Fasolea și leguminoasele relansează metabolismul

Unele alimente precum lintea, năutul, fasolea și mazărea sunt o sursă de energie pentru metabolism. Bogate în fier și proteine care dau energie, acestea conțin, de asemenea, fibre alimentare. Pe acestea din urmă organismul le poate folosi ca prebiotice. Aceste bacterii prietenoase cu intestinul produc acizi grași cu lanț scurt, care pot ajuta organismul să ardă grăsimile, să le transforme în energie și să regleze nivelul de zahăr din sânge.

Algele

Algele marine sunt o sursă importantă de iod, un alt mineral care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, dar și la producerea de hormoni tiroidieni. De asemenea, sunt bogate în fier. Anumite tipuri de alge marine conțin fucoxantină, un compus care, potrivit unor studii, ar putea promova sănătatea metabolică.

Oțet de cidru de mere

Studiile sugerează că acidul acetic conținut în oțetul de cidru de mere ar putea contribui la pierderea în greutate. Un acid gras cu lanț scurt, acesta poate stimula capacitatea organismului de a utiliza grăsimile pentru energie și de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Dar trebuie să o iei mai ușor. Asta deoarece ai putea deteriora smalțul dinților și mucoasa stomacului. Una sau două linguri pe zi, diluate într-o cană de apă, este ideal.

Cacao și ciocolată neagră

Deși nu există dovezi irefutabile că cacao și ciocolata neagră pot crește metabolismul, studiile pe animale sugerează că acestea pot accelera arderea grăsimilor și pot îmbunătăți digestia. Acestea sunt bogate în antioxidanți. Cacao crudă este deosebit de bogată în proteine, fier și fibre.