Ce semnifică culoarea fiecărui pașaport?

Photo of author

By Ramona Fustos

Te-ai întrebat vreodată ce semnifică culoarea fiecărui pașaport? Unul din cele mai importante documente de identitate este pașaportul. Dacă acest document de călătorie util (și esențial în afara Europei) a fost întotdeauna roșu pentru francezi și alte țări europene, ce înseamnă de fapt alegerea acestor culori?

Există doar patru culori oficiale pentru pașapoarte: albastru, roșu, verde și negru. Dar ce înseamnă aceste culori și cum sunt împărțite țările în funcție de diferitele nuanțe posibile?

Care sunt cele mai comune culori de pașaport din lume?

În ceea ce privește pașapoartele, cea mai răspândită culoare este roșul, culoare folosită în special de țările europene. România este una din aceste țări. Dar de unde această alegere? Decizia datează din 1981, când a fost semnată rezoluția pentru un pașaport comun, marcând începutul unei ere în care pașapoartele aparținând Europei au fost armonizate în ciuda unor diferențe de nuanță. Există însă o excepție de la această regulă, instituită în urmă cu mai bine de 40 de ani: doar Croația și-a păstrat pașaportul albastru închis.

Alte națiuni din afara Uniunii Europene au adoptat, de asemenea, culoarea roșie. Inclusiv cele cu un trecut comunist, precum Rusia și China. Dorind să se apropie de UE, Turcia și-a schimbat culoarea pașaportului în roșu închis în 2010. În America de Sud, Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru au ales, de asemenea, culoarea roșie pentru a-și reprezenta națiunea.

În ceea ce privește albastrul, a doua cea mai răspândită culoare de pe planetă, acesta este asociat cu continentul american și simbolizează „Lumea Nouă”. După ce au trecut prin roșu și apoi prin verde, Statele Unite au decis să opteze pentru această culoare în 1976. Asta ca omagiu adus culorii drapelului lor. În America de Nord, Canada are, de asemenea, un pașaport albastru, la fel ca Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Venezuela în America Latină. Australia, Islanda, Armenia și statele membre din Caraibe, precum Haiti, Barbados și Bahamas, au ales, de asemenea, culoarea albastră.

Cele mai rare culori de pașaport de pe planetă

Dar cum rămâne cu verdele și negrul? Deși sunt mai puțin răspândite în întreaga lume, aceste culori de pașaport sunt totuși folosite în anumite națiuni. Este vorba despre țările tradițional musulmane pentru verde. Culoare culturală, verdele este considerat a fi culoarea preferată a Profetului, precum și un simbol al naturii și al vieții. Din acest motiv, multe pașapoarte din țările nord-africane, cum ar fi Maroc, Tunisia și Algeria, sunt verzi.

Același lucru este valabil și pentru țările în care islamul este religie de stat, cum ar fi Egipt, Arabia Saudită, Pakistan și Bangladesh. Dar verdele este, de asemenea, culoarea pașapoartelor din mai multe țări din Africa de Vest, de la Burkina Faso și Coasta de Fildeș la Ghana, Niger și Togo. În sfârșit, mult mai rar, dar prezentă în anumite părți ale lumii, culoarea neagră este folosită pe pașapoartele țărilor din Africa subsahariană, cum ar fi Angola, dar și Malawi, Zambia și Republica Congo.

Dar acest lucru se întâmplă și în Noua Zeelandă. Pașaportul neozeelandez este negru, cu referire la mitica „All Blacks”. Este vorba echipa națională de rugby a țării. Un motiv cultural, așadar, și unul destul de neobișnuit. O altă posibilă explicație dacă vei vedea un pașaport negru data viitoare când vei pleca în vacanță la aeroport este că unele pașapoarte diplomatice pot avea această culoare, cum este cazul Franței și al Statelor Unite, de exemplu.