Nu te-ai așteptat, cu siguranță, la toate beneficiile de care vei avea parte dacă consumi ceai matcha zilnic! Consumul zilnic are multe efecte pozitive asupra organismului, așa că îți vom explica în acest articol cum să îl prepari.
Matcha, pudra de ceai verde japonez, devine tot mai populară datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Bogată în antioxidanți și nutrienți, ea oferă o alternativă interesantă la băuturile tradiționale cu cofeină. Și dacă nu te descurajează gustul său mai degrabă erbaceu, consumul zilnic va avea efecte mai mult decât pozitive asupra organismului, după cum ne-a explicat în urmă cu câteva luni un nutriționist din Japonia.
Matcha este bună pentru creier
După cum subliniază Lacey Dunn, un dietetician intervievat de EatingWell, „matcha conține un aminoacid numit L-teanină, despre care s-a demonstrat că stimulează undele alfa din creier, promovând un sentiment mai mare de relaxare și calm”. Începerea zilei cu o ceașcă din acest ceai va ajuta la reducerea stresului care însoțește uneori ziua de lucru.
Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de L-teanină, matcha conține și o cantitate mică de cofeină. „Împreună, L-teanina și cofeina pot ajuta la reducerea stresului.
Întărirea sistemului imunitar
Acțiunea antioxidantă a matcha ajută la întărirea apărării imunitare a organismului. Această băutură stimulează activitatea celulară și ajută la combaterea infecțiilor virale și bacteriene.
Îmbunătățește concentrarea cu ceai matcha
Antioxidanții protejează celulele creierului de stresul oxidativ. Prin urmare, consumul zilnic de matcha poate reduce riscul bolilor neurodegenerative și poate îmbunătăți funcțiile cerebrale la vârstnici, precum și atenția, timpul de reacție și memoria.
Matcha, bună pentru inimă
Compușii din matcha pot tonifica și inima. Mai exact, catechinele din matcha au proprietăți antioxidante puternice care ajută la reducerea inflamației asociate bolilor cardiovasculare.
Mai mult, „ajută la creșterea sensibilității la insulină, la reducerea colesterolului total și LDL (rău) și la scăderea trigliceridelor”, explică Lacey Dunn. Cu alte cuvinte, este un adevărat aliat pentru sănătatea inimii noastre.
Cum se prepară un ceai matcha bun?
Prepararea tradițională a ceaiului matcha necesită câteva ustensile speciale, în special un bătător mic din bambus (numit chasen) și o strecurătoare fină.
Folosind o lingură mică, scoate 1-2 grame de pudră matcha (aproximativ ½ linguriță) și cerne-o în castron folosind strecuratorul, pentru a evita formarea de cocoloașe. Toarnă aproximativ 70-80 ml de apă fierbinte în bol. Apa trebuie încălzită între 70 și 80°C pentru a păstra proprietățile ceaiului.
Ține bătătorul de bambus în mâini și bate amestecul energic, formând un „W” sau un „M” rapid, până când obții o spumă ușoară și uniformă la suprafață. Acest lucru durează de obicei între 15 și 30 de secunde.
Odată ce spuma s-a format, ceaiul matcha este gata de savurat. Bea-l direct din bol pentru a-i aprecia pe deplin aroma unică și beneficiile.
Dacă gustul ceaiului ți se pare prea „verde”, îl puteți prepara și cu laptele preferat (laptele de migdale este cel a cărui dulceață se potrivește cel mai bine cu ceaiul matcha) și adaugă un strop de sirop de agave. Pentru un plus de beneficii pentru sănătate, poți, de asemenea, să presari puțină pudră de matcha peste smoothie-ul tău verde preferat.