Ce se întâmplă cu organismul atunci când ne lipsește somnul

Photo of author

By Ramona Fustos

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când îi lipsește somnul? De la percepția durerii la dificultăți în luarea deciziilor corecte, efectele lipsei de somn sunt foarte variate.

Se spune adesea că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte, dar ce se întâmplă dacă dormim mai puțin de atât sau chiar mult mai puțin? Acest lucru are un efect asupra psihicului nostru – se spune adesea că „somnul este fericire”, nu-i așa? – dar și asupra corpului nostru. Un studiu recent a arătat că românii dorm tot mai puțin (6 ore și 42 de minute în timpul săptămânii, față de 7 ore și 25 de minute în nopțile de dinaintea sărbătorilor sau la sfârșit de săptămână).

Desigur, un somn prost se poate întâmpla oricui, iar majoritatea experților ar fi de acord că cea mai bună soluție este să eviți gândurile negative. Dar dacă suferi de insomnie zilnic, merită să discuți cu medicul tău de familie.

Cât de mult ar trebui să dormim în fiecare noapte?

În general, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Sub acest prag, problemele de sănătate sunt mai frecvente. Iată ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când ne lipsește somnul.

Câteva efecte potențiale ale lipsei de somn asupra corpului tău

Pierderea libidoului

A fi epuizat nu este un afrodiziac: cu cât ești mai odihnit, cu atât îți crește apetitul sexual. Un studiu a arătat că doar o oră în plus de somn a fost corelată la femei cu o creștere cu 14% a dorinței. În mod similar, femeile care dorm mai mult raportează o excitație sexuală mai mare decât cele care dorm în medie mai puțin.

Simțim mai multă durere dacă ne lipsește somnul

Atunci când nu dormi suficient, percepția durerii crește de zece ori. Un studiu publicat în Journal of Neuroscience a monitorizat activitatea cerebrală a participanților sănătoși după opt ore de somn și din nou după ce au stat treji timp de 24 de ore. În ambele cazuri, participanții au fost expuși la niveluri ridicate de presiune și căldură pe brațe și picioare. Imaginile au arătat că privarea de somn a crescut percepția durerii, cu o creștere de 120% a activității cortexului somatosenzorial (regiunea creierului care interpretează durerea) și o scădere a activității striatumului și a insulei (regiuni care moderează percepția durerii).

Un alt studiu a observat că „două treimi dintre pacienții care suferă de durere cronică au raportat un somn deficitar, iar datele confirmă faptul că tulburările de somn determină agravarea durerii”.

Luarea mai lentă a deciziilor dacă ne lipsește somnul

Nu este un secret faptul că atunci când ești obosit, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor pot fi mult mai complicate. Un studiu, care a testat deciziile unui grup de participanți odihniți și ale unui grup privat de somn pe baza unei baterii de teste, a constatat că cei care nu dormiseră în ultimele două nopți aveau reflexe mult mai relaxate atunci când se confruntau cu diversele probleme prezentate și aveau dificultăți în a face față incertitudinii și schimbării parametrilor.

Pielea te trădează

În timp ce dormim, organismul se ocupă de întinerirea pielii noastre. „Studiile au arătat că lipsa de somn îi face pe oameni să arate mai puțin sănătoși și mai obosiți. Dar nu ai nevoie de studii îndelungate pentru a ști că cearcănele apar atunci când nu dormi bine”, spune dermatologul Anjali Mahto.

Pielea noastră se repară în mod natural noaptea. „Ritmul circadian al pielii afectează toate funcțiile sale. Inclusiv hidratarea, producția de ulei sau sebum, fluxul sanguin, diviziunea celulară și bariera cutanată”, continuă dermatologul. Somnul, cel mai bun cosmetic?

Sistemul imunitar este slăbit atunci când ne lipsește somnul

Când suntem obosiți, suntem mai predispuși să ne îmbolnăvim. Numeroase studii au confirmat acest lucru. Unul dintre ele dezvăluie că somnul de mai puțin de șapte ore înmulțește cu 2,94 probabilitatea de a dezvolta o răceală, dacă este expus la ea, comparativ cu persoanele care au dormit opt ore sau mai mult. În mod similar, un somn sănătos poate contribui la dezvoltarea anticorpilor necesari pentru a lupta împotriva infecțiilor.