Ce se întâmplă atunci când nu mai consumi produse lactate?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești reticent să elimini laptele, brânza, untul și toate celelalte produse lactate din dieta ta pentru că ești intolerant la lactoză? Sau vrei să adopți o dietă vegană? Iată la ce te poți aștepta să se întâmple cu corpul tău:

Mai puțină acnee

Reține că acest lucru nu este valabil pentru toată lumea și, deși mai multe studii au arătat că un consum de lapte poate provoca acnee la persoanele sensibile, nu a fost stabilită nicio legătură între consumul de brânză sau iaurt și apariția coșurilor pe față.

Pe de altă parte, mulți oameni au observat deja că, prin reducerea consumului de produse lactate, au mai puține coșuri, eczeme sau psoriazis.

Cel mai bun lucru de făcut este pur și simplu să reduci treptat consumul de produse lactate și apoi să studiezi dacă observi sau nu o reducere a acneei.

Mult mai puține simptome ale intoleranței la lactoză

Dacă ești intolerant la lactoză, vei suferi de dureri de stomac de fiecare dată când consumi produse lactate. Asta deoarece organismul tău nu produce enzima care în mod normal descompune lactoza. Sau produce prea puțin din aceasta.

Prin reducerea consumului de produse lactate la unul sau două pe zi, bacteriile din intestinul tău ar trebui să se reechilibreze. Și, simptomele intoleranței la lactoză ar trebui să se diminueze treptat.

Pe lângă îmbunătățirea confortului digestiv, unele persoane raportează mai puține dureri articulare după renunțarea la produsele lactate, conform experților.

Aici, este mai mult caz cu caz, deoarece nu există studii științifice care să ateste efectul acestor produse asupra durerii. Pe de altă parte, există câteva privind acneea și legătura dintre problemele de piele și consumul de lapte. Dar nu și cu alte produse lactate.

Creșterea în greutate

Ai crede că renunțând complet la brânză și unt, despre care se știe că sunt bogate în calorii, vei pierde în greutate. Însă contrariul este adevărat. Potrivit unui studiu australian, consumul de lapte te face să te simți mai sătul, îți reduce apetitul și te împiedică să ronțăi între mese.

Pentru a evita riscul de a te îngrășa după ce ai încetat să consumi produse lactate, asigură-te că înlocuiești laptele și produsele lactate cu alimente sănătoase și echilibrate. Mai degrabă decât cu alimente grase sau zaharoase.

Deficiențe de calciu și vitamina D

Iar dacă decizi să elimini produsele lactate din dieta ta, este o idee bună să te gândești la înlocuitori. Pentru că, deși produsele lactate sunt adesea criticate pentru efectele lor nocive, ele sunt totuși pline de nutrienți.

Din fericire, producătorii au îmbogățit alternativele pe bază de plante cu calciu și vitamina D. Și asta e important.

Oase mai fragile

Produsele lactate sunt bogate în calciu, proteine și vitamina D, nutrienți esențiali pentru oase puternice. Dacă decizi să renunți complet la consumul de produse lactate, riști să ai oase mai slabe.

Cheia este să înlocuiești acești nutrienți consumând mai multe legume verzi, cum ar fi broccoli, sau lactate pe bază de plante, pentru a evita orice deficiențe.

Mai puțină balonare

Dacă ai adesea burta balonată după ce mănânci și în special atunci când ai consumat produse lactate, reducerea consumului de produse lactate ar trebui să te ajute să nu te mai confrunți cu balonare.