Ce să mănânci atunci când nu suporți căldura? Când mercurul urcă, pofta de mâncare scade. Cu toate acestea, o alimentație echilibrată rămâne esențială pentru a-ți menține forțele și a evita deshidratarea. Descoperă alimentele pe care trebuie să le consumi pentru a trece mai ușor peste zilele toride.
Căldura ne perturbă metabolismul. Pentru a menține o temperatură corporală stabilă, organismul crește circulația sanguină către piele, ceea ce poate încetini digestia. Rezultatul: o senzație de sațietate mai rapidă, un stomac „grețos” sau chiar o respingere totală a alimentelor calde sau prea grase. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste efecte sunt accentuate: senzația de sete scade și apetitul se reduce, atunci când oboseala cauzată de căldură nu descurajează gătitul. De aici importanța de a miza pe alimente ușoare, hidratante și ușor de digerat, menținând în același timp un aport nutrițional adecvat.
Castravetele
Cu o ompoziție de peste 95% apă, castravetele este una dintre cele mai răcoritoare legume. Puțin caloric, este bogat în minerale (potasiu, magneziu) și în vitamina K, prețioasă pentru sănătatea oaselor.
Cum să-l consumi?
Clasic, dar eficient: în salată sau în batoane cu sos de iaurt și mentă. Poți încerca și rondelele congelate în carafa cu apă pentru a aromatiza și a te răcori.
Pepenele verde
Cu aproape 90% apă, pepenele este la fel de plăcut de ronțăit cât și de digerat. Conține beta-caroten (pentru un ten sănătos), potasiu (împotriva crampelor) și vitamina C.
Cum să-l consumi?
În felii sau cuburi, dar și în versiune dulce-sărată, cu șuncă crudă, feta sau semințe de dovleac. Poftă de un sorbet rapid? Mixează cuburi de pepene congelat cu un strop de lămâie, este uimitor!
Iaurturi și brânză de vaci
Când preparatele calde nu mai sunt tolerate, produsele lactate proaspete aduc proteine, calciu și probiotice fără a îngreuna. Ideal pentru a-ți menține masa musculară în perioade de aporturi reduse.
Cum să le consumăm?
Natural, cu fructe de pădure sau miere. În versiune sărată, le poți prepara pe bază de sos ușor cu ierburi, în verină cu castravete, sau chiar în „bol complet” cu legume crude și puțin griș rece.
Roșia
Răcoritoare și plină de gust, roșia conține mai mult de 90% apă și o doză frumoasă de licopen, un antioxidant benefic pentru inimă și piele.
Cum să o consumi?
Crudă în salată, dar și rasă pe pâine prăjită cu un strop de ulei de măsline (în stil spaniol), sau în granite săra cu busuioc. În sfârșit, ați încercat roșia umplută rece, cu tonă și ierburi proaspete?
Leguminoasele
Năut, linte, fasole roșie… Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, fibre, fier și magneziu, fără a fi prea grase. Și, spre deosebire de ideile preconcepute, ele se digeră foarte bine reci.
Cum să le consumăm?
În salate compuse cu legume crude, ierburi proaspete și lămâie, sau în stil hummus de casă, cu ulei de măsline și lămâie, de întins pe pâine integrală sau de savurat cu bețișoare de legume. Poți lua în considerare și salatele pe bază de linte verzi, roșii cherry și ou fiert pentru o farfurie completă și ușoară.
Un sfat în plus față de care să ții cont:
Bea în mod regulat, fără a aștepta să îți fie sete, și împarte mesele: mai bine să mănânc ușor de mai multe ori decât să ai o singură masă copioasă.