Ce să iei împreună cu vitaminele pentru a le absorbi corect

Photo of author

By Ramona Fustos

Vitaminele joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului nostru. Ele susțin imunitatea, vitalitatea, sănătatea pielii, a oaselor și a sistemului nervos… Dar pentru a beneficia de toate avantajele lor, ele trebuie să fie absorbite corect de organismul nostru. Unele vitamine trebuie să fie combinate cu elemente specifice pentru a fi absorbite corect. Prin înțelegerea acestor interacțiuni, ne putem optimiza în mod natural dieta. Așadar, ce ar trebui să mănânci împreună cu vitaminele pentru a profita la maximum de ele? Iată un mic ghid.

Vitamine liposolubile: se consumă cu grăsime

Ce sunt acestea?

Vitaminele A, D, E și K sunt cunoscute ca liposolubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi. Fără prezența grăsimilor în masă, absorbția lor este mult redusă.

Cu ce trebuie să le iei?

Este recomandabil să consumi aceste vitamine cu o cantitate mică de grăsimi bune:

Ulei de măsline sau de rapiță

Avocado

Semințe oleaginoase (migdale, nuci)

Ouă sau pește gras

De exemplu, pentru o mai bună asimilare a vitaminei D conținute în pește sau ciuperci, un strop de ulei în preparat poate face diferența.

Vitaminele hidrosolubile: se iau cu apă sau cu alimente bogate în apă

Ce sunt acestea?

Acestea sunt vitaminele din grupa B și vitamina C. Aceste vitamine se dizolvă în apă, ceea ce înseamnă că sunt bine absorbite într-un mediu hidratat, dar sunt și sensibile la căldură și lumină.

Cu ce ar trebui să le folosesc?

De preferință consumă-le:

Crude sau ușor gătite

Cu fructe și legume proaspete

Prin consumul unei cantități suficiente de apă în timpul zilei

De exemplu, pentru a absorbi vitamina C din kiwi sau ardei cruzi, pur și simplu  consumă-le cu un pahar de apă sau consumă-le într-o salată bogată în apă.

Minerale care ajută la absorbția anumitor vitamine.

Magneziul și vitaminele B

Magneziul acționează în sinergie cu vitaminele din grupul B, în special B6 și B9. O dietă bogată în cereale integrale, legume verzi și semințe contribuie la îmbunătățirea acestei absorbții

Calciu și vitamina D

Vitamina D favorizează absorbția calciului și viceversa. Combinarea unui produs lactat cu o sursă de vitamina D (cum ar fi un ou sau o sardină) este o modalitate bună de optimizare a sinergiei lor.

Vitaminele și nutrienții de care au nevoie femeile

Alimente sau obiceiuri care încetinesc absorbția

Prea multă cafea sau ceai

Aceste băuturi conțin tanini care pot limita absorbția fierului sau a anumitor vitamine. Cel mai bine este să nu le bei chiar înainte sau după o masă bogată în micronutrienți.

Alcoolul și alimentele ultraprocesate

Acestea interferează cu asimilarea multor vitamine, în special a celor din grupa B. O alimentație echilibrată și naturală este esențială pentru un bun metabolism al vitaminelor.

Rolul masticației și al digestiei

O digestie eficientă favorizează asimilarea. Mestecatul bine al alimentelor, mâncatul lent și menținerea unei bune flore intestinale sunt esențiale pentru a asigura trecerea corectă a vitaminelor în sânge.

Echilibrul acido-bazic

Un stomac excesiv de acid sau o digestie dezechilibrată pot afecta absorbția anumitor nutrienți. Include în dieta dumneavoastră alimente alcalinizante (legume, fructe, semințe germinate etc.).