Ce s-a ales de Oscar Pistorius, fostul campion sud-african condamnat pentru crimă?

Photo of author

By Ramona Fustos

Fostul campion sud-african al sporturilor pentru persoane cu handicap, Oscar Pistorius, care a fost eliberat din închisoare la începutul anului, a devenit acum o umbră….

Ce s-a ales de Oscar Pistorius, fostul campion sud-african condamnat pentru crimă?

În opinia apropiaților săi, Oscar Pistorius „acum nu mai este decât o umbră a ceea ce a fost”. În vârstă de aproape 38 de ani, viața lui Oscar Pistorius a căpătat o turnură neașteptată într-o noapte de februarie 2013. Condamnat la închisoare după ce a fost găsit vinovat de uciderea partenerei sale, sportivul își trăiește acum suferința într-un conac din Pretoria și încearcă pe cât posibil să-și refacă viața rugându-se. Departe de fotografi, departe de onoruri, departe de atenția presei.

Oscar Pistorius a fost pentru mult timp reperul atletismului pentru persoanele cu handicap. Născut la Johannesburg în 1986, acest sud-african, căruia i-au fost amputate ambele picioare sub genunchi la vârsta de unsprezece luni, a fost un model de curaj, tenacitate și rezistență pentru toți compatrioții săi. Dar și pentru întreaga lume sportivă.

Palmaresul său vorbește de la sine: medalie de aur la 200 m la Jocurile Paralimpice de la Atena 2004, medalie de aur la 100 m, 200 m și 400 m la Jocurile Paralimpice de la Beijing 2008 – o triplă istorică -, medalie de aur la 400 m și ștafetă 4 x 100 m la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012, deținător a trei recorduri mondiale (100 m, 200 m și 400 m), ca să nu mai vorbim de argintul și bronzul obținute pe toate tartanele din lume. Porecla sa, „alergătorul cu lame”, provine de la cele două proteze de carbon ascuțite ca briciul, pe care le folosește înainte de fiecare cursă pentru a-și strivi adversarii. O icoană. Un monument. Un semi-zeu.

Noaptea tragediei

Dar în noaptea de 14 februarie 2013, viața lui Oscar Pistorius s-a transformat într-un coșmar. În circumstanțe care rămân neclare până în ziua de azi, el și-a ucis partenera. Pe modelul Reeva Steenkamp. Înarmat cu un pistol semiautomat Parabellum de 9 mm, el a tras ca un nebun prin ușa băii pentru a ajunge la prietena sa, care se refugiase acolo pentru a scăpa. A fost împușcată de patru ori în cap, braț, șold și mână. O ceartă violentă care a mers prost? O dramă de gelozie?

La proces, el a sugerat că ar fi fost un hoț în casă. Sau cel puțin așa credea el. Această versiune nu a rezistat nici testului faptelor, nici mărturiei vecinilor, care au declarat că au auzit strigăte de groază și spaimă în acea noapte. Procesul a durat cincisprezece ani. În cele din urmă, Pistorius a fost găsit vinovat de „ucidere din culpă” și condamnat la treisprezece ani de închisoare. Acesta și-a ispășit pedeapsa înainte de a fi eliberat condiționat la 5 ianuarie anul acesta, după ce a executat jumătate din pedeapsă.

Oscar Pistorius trăiește retras într-un conac

De la eliberarea sa din centrul corecțional Atteridgeville, sportivul destituit trăiește în clandestinitate într-un conac aparținând unchiului său din suburbiile de lux ale orașului Pretoria. Se spune că își împarte timpul între piscină, sala de gimnastică și jocurile sale video preferate. Dar martorii l-au întâlnit și într-o biserică protestantă olandeză din Waterkloof. Acesta din urmă este un orășel de la periferia orașului Pretoria. Se spune că idolul căzut face muncă în folosul comunității, petrecându-și zilele curățând lăcașul de cult și rugându-se în timp ce ajută enoriașii.

Un enoriaș a fost citat spunând că „nu este prietenos sau sociabil. Nu știu dacă l-am văzut vreodată zâmbind…”. Pistorius nu mai iese în oraș. Nu se mai vede cu aproape nimeni, iar puținii oameni pe care îi vede preferă să se întâlnească la el acasă, de teamă să nu primească un glonț rătăcit pe străzile din Pretoria. Asta în cazul în care mafia locală vrea să răzbune moartea prietenei sale. Fostul idol al țării lui Nelson Mandela știe că drumul spre izbăvire este încă lung, foarte lung…