Ce lapte vegetal ar trebui să alegi în funcție de rețetele tale și de beneficiile lor?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce lapte vegetal ar trebui să alegi, în funcție de rețetele tale și de beneficiile lor? Băuturile vegetale pe bază de fructe uscate (alune, migdale etc.) sau cereale (ovăz, orez etc.) au invadat rafturile supermarketurilor. Fără lactoză, fără gluten și, mai ales, vegane, aceste „băuturi” vegetale au avantajul de a fi potrivite pentru persoanele predispuse la intoleranțe alimentare, oferind în același timp o mare varietate de arome.

Laptele vegetal este o băutură produsă din plante (în principal cereale sau semințe oleaginoase), destinată să înlocuiască laptele animal. Prin urmare, aspectul său este similar cu laptele de vacă și poate fi utilizat în același mod pentru consumul zilnic. Compoziția nutrițională a băuturilor vegetale diferă nu numai de cea a laptelui animal, ci și între ele. Denumirea comercială „lapte” pentru alte produse decât laptele animal este interzisă în Uniunea Europeană. Prin urmare, aceste lactate vegetale sunt cunoscute în comerț sub denumirea de „băuturi” din orez, soia sau migdale…

Lactoza conținută în laptele de vacă sau de capră poate fi greu de digerat sau chiar provoca intoleranță, deoarece este foarte inflamatorie pentru stomac. Pentru a limita zilnic aceste neplăceri, așa-numitele băuturi pe bază de plante se pot dovedi – pe lângă faptul că sunt gustoase și delicioase – o soluție eficientă împotriva balonării. Comparăm beneficiile a cinci dintre ele.

Laptele de ovăz: cel mai echilibrat

Ideal pentru cei cu alergie la nuci, soia sau grâu în general, laptele de ovăz are avantajul de a fi fără gluten. Este o alternativă excelentă pentru persoanele cu restricții dietetice stricte. Gustul său reconfortant îl face un ingredient popular în rețetele de Dahl sau budincă de orez.

Laptele de migdale: cel mai complet

Antiseptic, laptele de migdale conține vitaminele A, B și E, calciu, fier și magneziu în cantități mari, fără adaos de grăsimi. Un cocktail de nutrienți care se potrivește delicios cu o cafea cu lapte sau cu granola pentru un mic dejun echilibrat.

Laptele de soia: cel mai bogat în proteine

O sursă excelentă de proteine, laptele de soia furnizează, de asemenea, fibre. Acesta joacă un rol esențial în promovarea sațietății și îmbunătățirea tranzitului intestinal. Pe lângă aceste beneficii, această băutură pe bază de plante se remarcă prin conținutul său de antioxidanți, care ajută la limitarea efectelor timpului și ale îmbătrânirii celulelor. Pe scurt, le are pe toate!

Laptele de cocos: cel mai ușor lapte vegetal

Votat drept cel mai puțin caloric dintre băuturile vegetale (cu o medie de 30 de calorii la 100 ml), laptele de cocos joacă un rol major în combaterea colesterolului LDL, colesterolul „rău”. Acidul lauric, un acid gras natural, ajută organismul să își crească nivelul de colesterol „bun” (colesterolul HDL) în detrimentul colesterolului „rău”. Ne place în special să condimentăm un curry de legume.

Laptele de orez: cel mai ușor de digerat lapte vegetal (și cel mai ieftin!)

Laptele de orez este bogat în zaharuri lente. Acestea din urmă calmează sistemul digestiv. Datorită conținutului său ridicat de amidon, orezul este un aliment energizant. Dar conține și mai multe calorii. De asemenea, acesta furnizează siliciu, un element esențial în formarea oaselor și a cartilajelor, care ajută la fixarea calciului și a magneziului. Cea mai ieftină băutură din categoria sa, are și avantajul de a fi ușor de preparat acasă. Adaugă un plus de dulceață risotto-ului.