Vrei să știi ce fructe uscate au beneficii pentru sănătate? Adori prunele uscate, migdalele sau nucile? O veste bună! Fructele uscate sunt excelente pentru sănătate.
Adevărate mici concentrate de energie și savoare, fructele uscate sunt îndrăgite de sportivi și gurmanzi deopotrivă. Bonus: sunt pline de beneficii (după cum știm cu toții, prunele uscate, de exemplu, contribuie la bunăstarea intestinală!) Dar atenție: nu toate fructele uscate sunt la fel și nu toate au aceleași beneficii. Este mai bine să consumi alune, nuci sau ananas uscat? Care fructe uscate au cele mai mari beneficii? Sunt unele mai bogate în nutrienți decât altele?
Ce fructe uscate sunt mai bune pentru sănătate?
În nutriție nu există alimente miraculoase. Fructele uscate au fiecare beneficiile lor diferite. Cel mai bine ar fi deci să le alternezi sau să le amesteci pentru a putea profita din plin de toate beneficiile lor.
În primul rând, trebuie să știi că există două mari categorii de fructe oleaginoase:
- Fructele uscate sau deshidratate cum ar fi strugurii, caisele, bananele sau smochinele.
- Fructele oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele sau alunele.
Toate aceste fructe uscate sunt surse de energie. Fructele uscate se caracterizează prin conținutul lor ridicat de glucide, în timp ce oleaginoasele, cu conținutul lor ridicat de grăsimi, sunt mai energetice.
Ce beneficii au aceste fructe uscate?
Toate conțin o cantitate bună de fibre, cele mai bogate fiind prunele uscate (bine cunoscute pentru facilitarea tranzitului) și smochinele. Cu toate acestea, ele pot fi mai puțin tolerate de persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.
Fructele uscate conțin cantități mari de minerale, în special potasiu (caisele uscate sunt cele mai bogate), care scade tensiunea arterială și reduce riscul de calculi renali, calciu și magneziu, precum și seleniu, cupru, zinc și mangan. În special sultanele (regele fructelor uscate!) sunt deosebit de bogate în fier. Îți lipsește potasiul? Atunci alege caisele uscate! Acestea conțin niveluri excelente. Bananele uscate sunt foarte bogate în magneziu, în timp ce smochinele sunt surse bune de calciu. Caisele, curmalele, smochinele și prunele uscate furnizează și vitaminele A, B, E și PP. Pe de altă parte, acestea nu sunt foarte bogate în vitamina C, deoarece aceasta are o rezistență redusă la căldură și lumină.
În ceea ce privește semințele oleaginoase, acestea se caracterizează prin concentrația ridicată de acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6), care ajută la combaterea colesterolului rău și a bolilor cardiovasculare.
Nucile, alunele și alte fructe uscate sunt bogate în acid folic (vitamina B9), esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului la femeile însărcinate.
În sfârșit, fructele uscate sunt bogate în antioxidanți, care combat radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară.
Este o idee bună să mănânci fructe uscate în fiecare zi?
Caisele uscate, prunele uscate, nucile de macadamia și migdalele sunt foarte gustoase, dar ai grijă să nu mănânci prea mult din ele, deoarece sunt și foarte dense din punct de vedere energetic. În timp ce valoarea calorică a fructelor deshidratate variază între 250 și 300 kcal la 100 g, cea a semințelor oleaginoase depășește adesea 600 sau chiar 700 kcal la 100 g! Acestea sunt mici bombe energetice care ar trebui consumate cu moderație dacă dorești să te bucuri de beneficiile lor fără să mărești factura calorică. Atenție și la nucile prăjite, sărate, acoperite cu zahăr sau ciocolată, care pot avea un conținut prea ridicat de zahăr și sare.