Ce fel de unt ar trebui să alegi dacă ai colesterol ridicat?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce fel de unt ar trebui să alegi dacă ai colesterol ridicat? Când vine vorba de controlul nivelului de colesterol, este adesea indicat să urmărești grăsimile pe care le consumi zilnic. Printre acestea, untul este adesea evidențiat din cauza conținutului său ridicat de acizi grași saturați, care pot contribui la creșterea colesterolului LDL, „colesterolul rău”. Înseamnă acest lucru că ar trebui să-l eliminăm cu totul? Există alternative mai bune? Iată un ghid complet pentru a te ajuta să alegi untul potrivit pentru persoanele cu colesterol ridicat.

Untul și colesterolul: care este legătura?

Untul, o sursă de grăsimi saturate. Untul este un produs de origine animală obținut din smântâna de lapte. Acesta conține aproximativ 80% grăsimi, dintre care majoritatea sunt acizi grași saturați. Atunci când sunt consumate în exces, aceste grăsimi pot crește nivelul colesterolului LDL din sânge, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Nu toate grăsimile sunt create la fel

Este important să ne amintim următorul lucru- colesterolul alimentar nu are întotdeauna un impact direct asupra nivelului colesterolului din sânge. Tipurile de grăsimi consumate sunt cele care influențează profilul lipidic. Prin urmare, reducerea grăsimilor saturate în favoarea grăsimilor nesaturate este una dintre cheile pentru un control mai bun al colesterolului.

Pot continua să mănânc unt? Da. Cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate

Nu este nevoie să elimini complet untul din alimentația ta, mai ales dacă îl consumi cu moderație. Un strat subțire pe o felie de pâine sau o o bucată mică pentru gătit ocazional nu reprezintă, în general, nicio problemă dacă alimentația generală este echilibrată și bogată în fibre, fructe, legume, leguminoase și acizi grași nesaturați.

Preferă alte surse de grăsimi

Atunci când gătești sau condimentezi, este de preferat să folosești uleiuri vegetale bogate în acizi grași omega-3 sau mononesaturați, cum ar fi uleiul de măsline, de rapiță sau de nucă, care sunt mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Alternative la unt de luat în considerare

Unt cu conținut scăzut de grăsimi

Conține mai puține grăsimi decât untul tradițional (aproximativ 40-60%), dar este fabricat tot din smântână. Deși reduce aportul general de grăsimi saturate, poate conține mai mulți aditivi sau apă, iar gustul său este adesea mai puțin pronunțat. Poate fi folosită ocazional ca untură, dar nu este ideală pentru gătit.

Margarine îmbogățite cu steroli vegetali

Aceste margarine speciale sunt concepute pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Sterolii și stanolii vegetali pe care îi conțin reduc absorbția colesterolului în intestin.

Dacă sunt consumate în mod regulat (în cantitățile recomandate), acestea pot contribui la scăderea ușoară a nivelului de colesterol LDL. Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru toată lumea, în special pentru femeile însărcinate și care alăptează și pentru copii.

Piureuri de semințe oleaginoase

Migdalele, alunele, caju sau susanul pot fi transformate în piure pentru a crea creme tartinabile care sunt bogate în mod natural în grăsimi bune, fără exces de grăsimi saturate. Este o opțiune excelentă pentru a înlocui untul la micul dejun sau pe pâine.

Câteva sfaturi pentru a face alegerile corecte

Citește etichetele

Înainte de a cumpăra un produs cu unt sau margarină, este o idee bună să verifici ingredientele. Alege produse bogate în acizi grași nesaturați, care conțin puțin sau deloc glicerol.

Alternează grăsimile

Varierea surselor de grăsimi este o strategie bună: o cantitate mică de unt dimineața, ulei de măsline pentru gătit, avocado sau piure de semințe oleaginoase pe pâine prăjită, semințe și nuci în mâncăruri.