Ce este dieta „paleo”, dieta pe care chiar și Gwyneth Paltrow a abandonat-o?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai auzit cu siguranță de dieta paleo. Să mâncăm așa cum făceau strămoșii noștri preistorici pentru a recâștiga o greutate sănătoasă – aceasta este promisiunea dietei paleo. Dar într-un moment în care unii dintre cei mai faimoși adepți ai acesteia, precum Gwyneth Paltrow, se îndepărtează de ea, ce valoare are cu adevărat?

Ce este dieta „paleo”, dieta pe care chiar și Gwyneth Paltrow a abandonat-o?

„M-am săturat”. Recunoașterea a fost făcută la Goop Podcast la sfârșitul lunii aprilie. Actrița Gwyneth Paltrow, zeița wellness a Americii și susținătoare ferventă a dietei paleo, a decis să întoarcă pagina. A dispărut vânătoarea de cereale, amidon și produse lactate, iar vedeta s-a întors să mănânce „pâine, paste și brânză”, a declarat ea, recunoscând că a fost „puțin prea strictă” cu ea însăși. Bazată pe ideea că corpurile noastre au fost făcute să mănânce ca vânătorii-culegători de acum 10 000 de ani, dieta paleo exclude toate produsele procesate, lactatele, cerealele, leguminoasele și zaharurile adăugate. În teorie, totul este crud și „natural”.

Dar este această întoarcere la rădăcinile noastre ancestrale atât de sănătoasă pe cât pare? Este ea sustenabilă într-o lume a alimentelor procesate și a stilului de viață sedentar? Pentru a despărți fantezia preistorică de realitatea nutrițională, la această întrebare va răspunde Marie-Christine Boutron-Ruault, medic internist, gastroenterolog, doctor în nutriție și director emerit de cercetare la Inserm.

Din farfuria vânătorilor-culegători

Născută în Statele Unite în anii 1970 sub impulsul gastroenterologului Walter Lyle Voegtlin, popularizată apoi în anii 2000 de cercetătorul american Loren Cordain, dieta paleo se bazează pe un obiectiv precis: să mâncăm așa cum o făceau strămoșii noștri vânători-culegători înainte de apariția agriculturii. În termeni practici, acest lucru înseamnă interzicerea produselor lactate, a cerealelor, a leguminoaselor, a zahărului și a alimentelor procesate, în favoarea cărnii (de preferință vânat sălbatic), a peștelui (ideal pescuit), a ouălor de sezon, a legumelor crude, a fructelor de pădure, a rădăcinilor și a nucilor.

Pe scurt, este vorba despre o dietă preistorică menită să reconcilieze genomul nostru străvechi cu sănătatea noastră actuală. Dar pentru Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, acest model strict este de nesuportat: „Animalele și alimentele s-au schimbat radical de atunci”, spune ea. În prezent, este imposibil să reproducem cu fidelitate acest mod de alimentație.

Beneficii comune altor diete

Cu toate acestea, dacă dieta paleo este atrăgătoare, este pentru că se bazează pe o regulă de sănătate dovedită: pentru binele nostru, trebuie să mâncăm mai multe alimente crude și mai puțin prelucrate. Iar din acest punct de vedere, beneficiile dietei paleo sunt foarte reale. „Eliminarea alimentelor ultraprocesate este cu siguranță benefică”, este de acord Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault.

Directorul emerit de cercetare de la Inserm, specialist în nutriție, citează cercetările braziliene privind clasificarea NOVA (un sistem de clasificare a alimentelor în funcție de gradul lor de prelucrare, de la crud la ultraprocesat), care au arătat o legătură clară între alimentele industriale și un risc crescut de boli cronice, cancer și tulburări metabolice.

Un alt punct forte este că nu este foarte apetisantă. „Cu această dietă, există mai puțin zahăr, mai puțină sare și mai puține sosuri. Ca urmare, oamenii mănâncă mai puțin, deci slăbesc”, observă Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault. Această reducere a excesului de greutate duce apoi la o reducere a rezistenței la insulină și la scăderea riscurilor cardiovasculare. Dar aceste efecte nu sunt specifice dietei paleo, subliniază specialistul. „Se obțin aceleași rezultate și cu alte schimbări alimentare”, ne asigură ea.

În sfârșit, unii adepți susțin că dieta facilitează digestia. Și în acest caz, profesionistul din domeniul sănătății precizează: „reducerea alimentelor fermentabile, cum ar fi leguminoasele, este de asemenea recomandată în dieta FODMAPS, iar acest lucru ajută la ameliorarea disconfortului digestiv. Dar depinde foarte mult de profilul dumneavoastră individual”.

Limite care nu trebuie ignorate

În spatele promisiunilor de sănătate, dieta paleo te poate expune și la riscuri tăcute. Primul dintre acestea este deficitul de calciu. „Prin excluderea produselor lactate, ne privăm de cea mai concentrată și ușor accesibilă sursă de calciu”, subliniază Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault. Rezultatul: un aport mult sub nivelul recomandat, cu riscul aferent de fragilitate osoasă și chiar de fracturi.

Un alt aspect de care trebuie să ne ferim este consumul ridicat de carne. „Prea multă carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal”, explică profesionistul din domeniul sănătății. Asta din cauza fierului hem și a efectului său inflamator asupra mucoaselor intestinului. Specialistul ne reamintește că nu trebuie să consumăm mai mult de 500 g pe săptămână și să limităm mezelurile la 50 g, preferând alternative precum carnea de pasăre sau iepurele. De asemenea, este recomandabil să optăm pentru cărnuri cu un echilibru mai bun de omega-3, cum ar fi cele din lanțul Bleu-Blanc-Cœur, unde animalele sunt hrănite cu semințe de in.

Prudența este necesară și în ceea ce privește peștele. „Peștii pe care îi consumăm în prezent sunt adesea de crescătorie sau se află la capătul lanțului alimentar. Astfel sunt mai expuși la metale grele și pesticide”, spune Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault. Prin urmare, ea recomandă să se acorde prioritate peștelui gras de la începutul lanțului alimentar, cum ar fi sardinele sau macroul, care sunt mai mici, mai puțin poluate și bogate în omega-3. Dar toate acestea necesită, recunoaște ea, „resurse, timp și o bună cunoaștere a nutriției”.

Cum să procedezi fără să te pui în pericol

Deci, ar trebui să aruncăm dieta paleo cu apă de gătit legume? Nu neapărat, potrivit doctorului Marie-Christine Boutron-Ruault. „În orice caz, indiferent dacă sunteți sănătos sau bolnav, este bine să fiți însoțit de un profesionist în nutriție dacă doriți să urmați această dietă”, insistă ea. Mai presus de toate, gastroenterologul avertizează să nu deveniți obsedați. „Ceea ce mă îngrijorează, mai ales în cazul persoanelor tinere care urmează această dietă, sunt tendințele ortorexice. Când mâncarea devine o dogmă, o religie, trebuie să te ferești de ea”, avertizează ea.

În cele din urmă, nu este nevoie să ne întoarcem în timpurile preistorice pentru a mânca bine. Ceea ce recomandă Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault pentru o sănătate bună este simplu: „alimente crude, de sezon, gătite acasă, cu o limitare a produselor prelucrate”. În practică, aceasta înseamnă să vă concentrați asupra fructelor, legumelor, leguminoaselor, cerealelor integrale, oleaginoaselor, proteinelor animale și produselor lactate, în funcție de digestia dumneavoastră, acordând atenție calității și prospețimii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să trăiești ca un om (sau o femeie) al cavernelor pentru a avea grijă de tine. Uneori tot ce trebuie să faci este să gătești ca bunicile noastre.