Ce consecințe are lumina albastră asupra somnului?

Photo of author

By Ramona Fustos

Prezentă în mod natural în lumina zilei, lumina albastră ajută la reglarea ceasului biologic, acționând asupra ritmului cicardian. Dar, odată cu apariția noilor tehnologii, suntem, de asemenea, din ce în ce mai expuși mai multe ore pe zi la surse de lumină artificială provenite de la dispozitive digitale, cum ar fi computerele, televizoarele, smartphone-urile și tabletele, care au un impact direct asupra sănătății noastre. În acest articol vei afla ce este lumina albastră, ce efecte are asupra somnului și cum să te protejezi cu ajutorul câtorva sfaturi.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este un compus al luminii vizibile, care se caracterizează prin lungimea de undă scurtă și energia mare. Face parte din spectrul luminos și joacă un rol esențial în reglarea ritmurilor circadiene, care controlează ceasul nostru biologic. Chiar dacă este esențială pentru organism, o expunere repetată la aceasta poate să aibă efecte nefaste asupra sănătății.

De unde provine lumina albastră?

Lumina albastră este prezentă într-o serie de surse din mediul nostru din viața de zi cu zi, de la ecrane electronice la iluminatul artificial. Dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele, smartphone-urile și tabletele, sunt emițători majori de lumină albastră. Atunci când folosim aceste dispozitive, în special seara sau noaptea, ochii noștri sunt expuși direct la această lumină. Mai mult, multe lumini moderne bazate pe becuri LED și diode emițătoare de lumină emit, de asemenea, o cantitate semnificativă de lumină albastră. Toate aceste surse contribuie la creșterea expunerii la lumina albastră și, prin urmare, la efectele acesteia asupra sănătății și, în special, asupra somnului.

Care sunt consecințele luminii albastre asupra somnului?

Efectele luminii albastre pot ajunge de la o oboseală oculară, până la dureri de cap sau chiar o vedere în ceață. Dar, somnul, riscă să fie și el perturbat mai ales dacă expunerea este una prelungită.

Primul impact sau prima consecință poate fi întârzierea senzației de oboseală și a adormirii. Atunci când suntem expuși la lumina albastră seara sau noaptea, ochii noștri sunt cei care trimit semnale creierului indicând că încă este zi. Ca răspuns, organismul nostru oprește sau reduce producția de melatonină. Ca urmare, ritmul nostru circadian este perturbat și senzația de oboseală este întârziată, ceea ce face mai dificilă adormirea și începerea ciclului de somn.

Al doilea impact este legat de activitatea cerebrală. Atunci când suntem expuși la lumina albastră, mai ales cea emisă de ecrane, creierul rămâne stimulat și deci activ. Această stimulare poate face dificilă relaxarea și destinderea înainte de culcare. Creierul nostru este condiționat să rămână într-o stare de veghe infinită, întârziind senzația de oboseală care este favorabilă somnului. Ca urmare, devine logic mai dificil să ne găsim odihna și să ne cufundăm într-un somn profund și reparator!

Ce trebuie să faci pentru a diminua acest lucru?

  • Reglează intensitatea luminozității ecranelor la minimum, mai ales seara.
  • Folosește un filtru pntru lumina albastră. În acest fel, se va diminua în mod automat lumina la o oră specifică. Aceste filtre ajustează automat culorile afișate la tonuri mai calde, reducând astfel cantitatea de lumină albastră emisă;
  • Poartă ochelari anti-lumină albastră: deși nu există studii științifice care să dovedească beneficiile ochelarilor, aceștia pot ajuta la reducerea oboselii ochilor și pot fi deosebit de utili pentru copii.