Ai probleme cu circulația sângelui? Îți simți picioarele grele? Vezi că apar vene varicoase inestetice? Semn al unei probleme de circulație a sângelui, se crede că unul din patru oameni este afectat. Deși știm care sunt alimentele venotonice cele mai bune pentru fluidizarea sângelui, nu știm întotdeauna pe care să le evităm. Pentru a te ajuta, iată care sunt cele mai proaste alimente pentru circulația sângelui.
1. Evită grăsimile gătite și prelucrate dacă ai probleme cu circulația sângelui
Atunci când suferim de neplăceri precum picioare grele, picioare reci sau vene varicoase, este adesea un semn al unei circulații sanguine deficitare. Pe lângă practicarea zilnică a unei activități fizice, este importantă și alimentația, pentru că, să nu uităm: sănătatea vine din ceea ce mănânci! Grăsimile gătite sunt unul dintre primele 5 cele mai proaste alimente pentru circulația sângelui. Odată gătite la temperaturi ridicate, ele reprezintă un adevărat deșeu în vasele noastre de sânge și pentru organismul nostru. Acestea sunt în principal uleiuri rafinate, uleiuri vegetale polinesaturate care se descompun în peroxizi lipidici și aldehide, considerate agenți cancerigeni.
Pe lângă faptul că sunt nocive pentru circulație, aceste grăsimi gătite reprezintă o agresiune pentru tubul digestiv și un vector al bolilor inflamatorii (boli cardiovasculare, cancer, obezitate etc.). Așadar, evită uleiul de porumb sau de floarea-soarelui și optează pentru uleiul de măsline extravirgin, care este bogat în antioxidanți și eliberează mai puține aldehide atunci când este gătit. Ca regulă generală, pentru sănătatea ta, este indicat să variezi cât mai mult grăsimile, folosindu-le la rece sau la sfârșitul gătitului.
2. Alimentele bogate în sodiu, dăunătoare pentru circulația sângelui
Necesarul nostru minim de sodiu este de unul până la două grame pe zi. Cea mai mare parte a sodiului din corpul nostru se găsește în sânge și în lichidul interstițial. Sodiul este un mineral care este esențial pentru sănătatea organismului nostru, deoarece:
-ajută la menținerea unui echilibru normal al fluidelor
-joacă un rol fundamental în funcționarea normală a nervilor și mușchilor noștri
Sodiul se găsește, de asemenea, în sare, motiv pentru care consumul excesiv de sare poate cauza probleme majore de sănătate și poate afecta circulația sângelui. Potrivit mai multor studii, excesul de sodiu duce la un risc semnificativ de retenție de apă în organism. Ca urmare, tensiunea arterială crește, deoarece inima trebuie să lucreze mai mult pentru a face față acestei supraîncărcări cu apă, ceea ce poate provoca daune reale vaselor de sânge.
3. Mezelurile, nocive pentru circulația sângelui
Spre nemulțumirea fanilor de cârnați, șuncă și jambon, mezelurile sunt unul dintre alimentele industriale care trebuie evitate dacă suferi de o circulație sanguină deficitară. Pe lângă nitriți și nitrați, care sunt deosebit de nocivi pentru sănătate din cauza potențialului lor cancerigen ridicat, mezelurile trebuie evitate din cauza conținutului ridicat de sare. Aceste alimente sunt, prin urmare, considerate a fi rele pentru circulația sângelui. Consumul excesiv de mezeluri favorizează formarea plăcii, care se lipește de pereții arteriali și încetinește circulația sângelui. O serie de analize efectuate de cercetători asupra obiceiurilor de viață a aproximativ 450.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani au arătat un risc crescut de boli cardiovasculare și de cancer în rândul consumatorilor de mezeluri. De asemenea, trebuie remarcat faptul că există un risc de deces cu 45% mai mare în rândul persoanelor care consumă 160 de grame sau mai mult de mezeluri.
4. Brânza, de consumat cu moderație pentru artere sănătoase
Brânza conține mult colesterol, inclusiv colesterol rău (LDL), și crește tensiunea arterială ridicată. Considerată o grăsime saturată, brânza este unul dintre primele 5 alimente care fac rău circulației sângelui. Asta din cauza conținutului ridicat de sare. Brânza are tendința de a favoriza depunerea de plăci care constrâng arterele, motiv pentru care nu este recomandată persoanelor cu risc cardiovascular. Cu toate acestea, brânza are și multe beneficii, în funcție de soi. În special, ea furnizează cantități importante de acid folic și aminoacizi.